- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Sastanak otkazan, protest zakazan(AUDIO)

Sastanak otkazan, protest zakazan(AUDIO)

- REKLAMA -

Bez razgovora Opštine Čajetina sa ministrom Ružićem, zbog protesta čajetinskog SNS povodom stavljanja pod hipoteku spomen-obeležja na Šumatnom brdu. Iz Opštine Čajetina kažu da spomenik nije pod hipotekom

foto izvor: Screenshot

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je otkazao današnji sastanak sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, nezadovoljan zbog protesta koji Srpska napredna stranka organizuje danas na Zlatiboru.

Izjava Stamatovića u Beogradu

Ružić o otkazivanju sastanka

Govoreći o tome da je predsednik opštine Čajetina otkazao sastanak, ministar Branko Ružić je ocenio da je previše pažnje poklonjeno tom pitanju, s obzirom da on svakodnevo ima sastanke sa predsednicima lokalnih samuprava.

Ružić je kazao da je već imao radni sastanak sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem, gradonačelnikom Šapca Nebojišom Zelenovićem i predsednikom opštine Paraćin Sašom Paunovićem i da su tada razgovarali o njihovom obraćanju Savetu Evrope.  

Ružić je rekao da mu ono za šta se zalažu predsednici tri opštine izgleda kao najava hipoteze i da nema govora da su te lokalne samouprave diskriminisane.

     Ne bih rizikovao da ulazim u političku ravan, ali moram da kažem da, kada uporedimo davanje iz budžeteske rezerve, broj odobrenih zapošljavanja, sredstva iz privrede, sve to govori da ni na koji način te opštine nisu bile diskriminisane, ocenio je Ružić, a prenela Beta.

Predstavnici opština Čajetina, Paraćin i grada Šapca obratili su se Savetu Evrope zbog, kako tvrde, stalnog pritiska Srpske napredne stranke na malobrojne opozicione lokalne samouprave u Srbiji.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je podsetio da su, zbog sastanka sa ministrom Ružićem, predstavnici lokalnih samouprava Paraćina, Šapca i Čajetine odložili raspravu u Savetu Evrope o pritiscima na te zajednice, kako su saopštili iz Opštine Čajetina, kao znak dobre volje i na molbu premijera Ane Brnabić.

Zbog zakazanog razgovora sa ministrom, podsetimo, Opština Čajetina je odustala od protesta koji je najavljen za danas u Beogradu, u znak izražavanja nezadovoljstva zbog, kako je ranije saopšteno iz Opštine Čajetina, antiustavne i protivzakonite Uredbe o proglašenju Parka prirode Zlatibor, opstrukcije izgradnje zlatiborske gondola i diskriminatorskog odnosa aktuelne vlasti prema toj lokalnoj samoupravi.

Povereništvo Srpske napredne stranke Čajetina je najavilo za popodne protestno okupljanje na Zlatiboru, kako su naveli, povodom stavljanja pod hipoteku spomen- obeležja poginulim borcima u Drugom svetskom ratu na Šumatnom brdu na Zlatiboru.

foto Screenshot TO regije Zapadna Srbija

Opština Čajetina: Spomenik nije pod hipotekom

Iz Opštine Čajetina su saopštili da nije istina da je spomenik na Šumatnom brdu na Zlatiboru pod hipotekom.

–         On nije, niti može biti stavljen pod hipoteku što je jasno definisano članovima 16. i 17. Zakona o javnoj svojini, a u skladu sa ovim zakonom je, što je Opština i imala u vidu kod ustanovljavanja hipoteke, urađen i Izveštaj o proceni KP br 4624/1 KO Čajetina od strane ovlašćenog procenitelja izabranog od strane poslovne banke, saopštili su iz Opštine Čajetina, nakon najavljenog protesta čajetinskog SNS-a, a u vezi sa ustanovljenom hipotekom na zemljištu u javnoj svojini opštine Čajetina u cilju obezbeđenja kredita kod poslovnih banaka radi izgradnje panoramske gondole na Zlatibor.

–         Da je povereništvo SNS-a  želelo da zna pravu istinu, a ne da širi dezinformacije i laži, moglo je tražiti i dobiti od Opštine podatke iz kojih se jasno i nedvosmisleno vidi da deo KP 4624/1 u površini od preko 24 hektara, a radi se delu na kome se nalazi spomen- obeležje, nije ni procenjivan, jer nema tržišnu vrednost i nalazi se pod zaštitom. Sama hipoteka je ustanovljena na vrednost od 7.686.000 evra i to za deo navedene parcele u površini od 10,97 hektara koji i ima komercijalnu vrednost,  saopštili su iz čajetinske lokalne uprave.

Čajetinski SNS je najavio za danas i protestnu šetnju do spomen- obeležja i pokretanje inicijative za skidanje hipoteke i pitanja lične odgovornosti za takav potez.

Direktor JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić je poručila na Fejsbuku da lokalna vlast neće remetiti najavljeni protest čajetinskih naprednjaka, da će javnosti pokazati svu dokumentaciju, a da će sudski rešiti nesuglasice sa pojedinim funkcionerima SNS-a.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
20.9 °
17.4 °
72 %
0.5kmh
0 %
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °
Čet
25 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime