- REKLAMA -
3.8 C
Užice
Početna Srbija i region Digitalizacija i E-uprava RZS: Internet priključak u Srbiji poseduje 83,2 odsto domaćinstava

RZS: Internet priključak u Srbiji poseduje 83,2 odsto domaćinstava

Istraživanje pod nazivom "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u Srbiji 2022" je radjeno od 15. do 28. februara ove godine putem intervjua telefonom, a njime je obuhvaćeno 2.800 domaćinstava i isto toliko pojedinaca urasta od 16 do 74 godine.

- REKLAMA -

Internet priključak u Srbiji poseduje 83,2 odsto domaćinstava, mobilni telefon 95 odsto domaćinstava, a televizor 98,5 odsto, rezultati nedavno objavljenog redovnog godišnjeg istraživanje Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema rezultatima ankete, računar poseduje 77 odsto domaćinstava, laptop 56,1 odsto domaćinstava, što predstavlja povećanje od nešto više od dva odsto u odnosu na 2021. godinu, a 3,8 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Više od osamdeset odsto internet populacije ima nalog na društvenim mrežama (Fejsbuk, Tviter), pokazalo je istraživanje RZS-a.

Kada je u pitanju korišćenje laptop ili tablet računara, blizu 18 odsto ispitanih je zadržalo taj uredjaj iako ga ne upotrebljava, dok je oko 16 odsto pojedinaca zadržalo svoj desktop računar koji takodje ne koristi.

Rezultati praćenja ponašanja pojedinaca i njihovih navika, u vezi sa recikliranjem IT uredjaja koji se više ne koriste, pokazuju da je blizu 19 odsto ispitanika svoj mobilni ili smartfon prodalo/poklonilo, dok se 4,8 odsto ispitanika izjasnilo da je telefon odložilo na reciklažu.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj korisnika putem interneta kupuje, odnosno naručuje odeću i sportske proizvode, nešto više do 70 odsto, a onih koji nikada nisu kupovali ili naručivali robu ili usluge putem interneta ima 27,1 odsto.

Statistika pokazuje da je najveći procenat stanovnika i domaćinstava nakon sportskih proizvoda, naručivalo nameštaj za kuću kao što su tepisi, zavese ili proizvodi za baštovanstvo (njih 15,2 odasto).

Isto istraživanje je sprovedeno i na reprezentativnom uzorku od 1.716 preduzeća koja imaju 10 i više zaposlenih, u periodu od 15. do 31. marta ove godine.Rezultati su pokazali da internet priključak ima 100 odsto ispitanih preduzeća, od kojih veb-sajt poseduje oko 85 odsto preduzeća, što je povećanje u odnosu na 2021. godinu od 0,4 odsto.

Istovremeno, više od 60 odsto preduzeća IKT opremu koju više ne koristi odlaže u reciklažu elektronskog otpada.

Istraživanje je pokazalo i da je tokom prethodne godine 28 odsto preduzeća prodavalo proizvode ili usluge putem interneta.

Mere kojima se utiče na manju količinu papira koji se koristi za štampanje i kopiranje primenjuje oko 65 odsto preduzeća, a nešto više od 44 procenata firmi primenjuje mere kojima se utiče na manju potrošnju energije IKT opreme.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.8 ° C
3.8 °
3.8 °
51 %
7kmh
93 %
Uto
4 °
Sre
10 °
Čet
16 °
Pet
18 °
Sub
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime