- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Roška banja turistički i lečilišni potencijal, ali propada

Roška banja turistički i lečilišni potencijal, ali propada

- REKLAMA -

Na samo 14 kilometara od centra opštine Požega u selu Roge, nalaze se izvori mineralne vode uz pomoć kojih su se ljudi lečili još od turskog doba. Izuzetno delotvorna pokazala se u lečenju bolesti zglobova, živaca, očiju i hroničnog reumatizma. Njena svojstva pomogla su mnogima da se oslobode zdravstvenih tegoba, ali ovo banjsko lečilište danas je zaraslo u korov dok se voda nalazi u dva imrovizovana bazena do kojih nema čak ni jasnih putokaza.

Foto: RINA

Termalna voda ima konstatnu temperataru od 26 stepeni, a istraživanja Instituta za rehabilitaciju iz Beograda su pokazala da ima izuzetno specifične fizičko-hemisjke karakteristike. U njenom sasatvu nalazi se rastvoreni lekoviti gas vodonik i pripada kategoriji oligomineranih voda, što podrazumeva da se može piti u neograničenim količinima bez posledica.

Foto: RINA

Ja sam tri meseca bila vezana za krevet zbog išijasa i imala sam zakazanu operaciju u Beogradu. Od prijatelja sam tada prvi put čula za ovu banju. Iako živim u Sevojnu, nikad pre nisam ni znala da ona postoji. Dolazila sam na kupanje dva puta sedmično i posle tri dana prestala sam da pijem trodone, a posle sam čak i operaciju otkazala. Mene je ova Roška banja zaista spasila. Koliko sam je hvalila i moji kumovi su sada ovde kupili vikendicu, rekla je Mika Šmakić iz Sevojna.

Foto: RINA

Roška banja je do pre nekoliko decenija radila u okviru požeškog rekreativnog centra, danas zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ona praktično propada iako ima veliki potencijal za razvoj turizma u ovom kraju.

Foto: RINA

Zemljište je prodato 2002. godine privatnom licu, mi sada pokušavamo na sve načine da rešimo te imovinske odnose i nadamo se da ćemo uskoro pronaći adekvatnu soluciju. Već postoji napisan Plan razvoja Roške banje, koji podrazumeva i idejni nacrt banjskog kupatila kao i izgradnju sportsko-rekreativnog centra. Učinićemo sve što je u našoj moći da se u budućem periodu maksimalno iskoriste sve mogućnosti koje ovo lečilište ima, izjavio je zamenik predsednika opštine Požega Ivan Novaković.

Put do Roške banje vodi kroz sela Rupeljevo i Roge do samog izvorišta na kom se nalazi improvizovana metalna koliba koja vodu deli na dva nivoa – muški i ženski bazen. Na obližnjim livadama stoje već odavno napuštene vikendice koje sećaju na vremena kada se ovde skupljalo na stotine ljudi.

- Advertisement -
IZVORRINA
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime