- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Roditelji ključna karika u prevenciji vršnjačkog nasilja

Roditelji ključna karika u prevenciji vršnjačkog nasilja

- REKLAMA -

Tribina Da nam škola bude sigurna koja je sinoć održana u Velikoj sali Gradske kuće u organizaciji Saveta roditelja Grad Užica na kojoj se govorilo o podizanju svesti i povećanju osetljivosti svih interesnih grupa za problem nasilja i koja je bila posvećena roditeljima, jer je kako je navela pedagog Jelena Bošković autor tribine, saradnja roditelja i škole najvažniji činilac u prevenciji nasilja. Ipak ta ključna karika roditelji su sinoć izostali na tribini, što je zajednički zaključak malobrojnih posetilaca među kojima je bilo nekoliko roditelja, nastavnika, gradski većnik Ratko Trmčić i predstavnici Školske uprave Užice.

Jelena Bošković

Na tribini Da nam škola bude sigurna govorilo se o unapređenju znanja i veština za prepoznavanje i postupanje u sitauacijama nasilja i kreiranja stimulativnog okruženja.

Cilj svih preventivnih aktivnosti u svi školama u Srbiji i to je nešto čime se mi u školama najviše bavimo je da se učenici osećaju sigurno i bezbedno i da se kući iz škole vrate zadovoljno i srećno. Ovo je važan dan u saradnji sa roditeljima, jer sva istraživanja pokazaju da je saradnja roditelja i škole najvažniji činilac prevencije nasilja. A ja bih proširila na prevenciju svih nepoželjnih oblika ponašanja kod učenika. Ovo je jedan od načina da za borbu koja traje koliko i samo nasilje, uozbiljimo priču da zaista svi akteri obrazovno vaspitnog procesa zajednički deluju i da samo tako možemo očekivati merljive i bitne efekte svih mera koje preuzimamo mi u školi i roditelji naravno, rekla je pedagog Jelena Bošković koja se bavi programima stručnog usavršavanja nastavnika širom Srbije na temu vaspitnog rada, odnosno na temu vršnjačkog nasilja i problamatičnih oblika ponašanja kod učenika, rekla je predagog Jelena Bošković koja radi u Gimnaziji Sveti Sava u Požegi.

Ona ističe da roditelji što se tiče teme vršnjačkog nasilja pre svega žele da znaju kako da zaštite svoje dete.

Što se tiče saradnje sa roditeljima najviše iskustva imam u svojoj školi gde smo pre desetak godina uveli prvi roditljski sastanak gde se bavimo temom vršnjačko nasilje i zaista svaki put roditelji postavljaju konkretno pitanje kako da zaštitim svoje dete. Kako moje dete ukoliko i pokazuje neki oblik i neku vrstu nasilnog ponašanja, kome prvo da se obratim i šta da radimo, rekla je Bošković.

Njena poruka za roditelje glasi razgovarati, razgovarati i razgovarati.

I ovaj problem i mnogi drugi vaspitni problemi ne dozvoljavaju prostor za ćutanje, ne dozvoljavaju prostor za tabu teme. Prosto otvoriti priču prvo sa decom, a potom i sa bitnim saradnicim, zaposlenima u školi i nekim drugim bitnim institucijam ukoliko sam problem izađe van okvira porodice i van okvira škole, navodi Bošković.

Ona je navela da je za roditelje pre svega važno kada se radi o vršnjačkom nasilju da reaguju, uvek i bez odlaganja.

Roditelj bi trebalo da sačuva samokontrolu i kontrolu nad situacijom. Takođe, treba prihvatiti da vaše dete može biti izvor nasilja u školi, mada ne pravi problem kod kuće. Savet je da roditelji o svemu otvoreno razgovaraju sa decom, rekla je Bošković.

Kako ja istaknuto na tribini roditelj vršnjačko nasilje koje njegovo dete trpi u školi treba prvo da prijavi odeljenskom starešini. Ukoliko nije zadovoljan njegovim postupanjem može se obratiti direktoru škole. Direktor škole po saznanju saziva Tim za zaštitu koji prikuplja sve relevantne informacije, procenjuje nivo nasilja i preduzima dalje aktivnosti. Škola zatim o svemu obaveštava roditelja i uključuje ga u izradu i realizaciju operativnog plana zaštite za učenika.

Neki od znakova koji mogu ukazati dete trpi nasilje su kako je Bošković navela da dete menja ponašanje, uobičajen put kretanja od škole do kuće, pokazuje nagle reakcije ili kasni u školu i iz škole.

Da bi dete bilo otpornije na nasilje ono mora biti sigurno da mu roditelji veruju i da ga razumeju, a takođe dobro je i otkrivanje talenata i razvijanje veština deteta u pozitivnim društvenim grupama. Takođe, treba detetu pomoći da savlada stidljivost i da se oseća važnim, rekla je Bošković.

Kada se shvati da se dete ponaša nasilno njemu treba pomoći tako što će se pre svega situacija shvatiti ozbiljno i razgovor je na početku ključan. Na tribini je navedeo da detetu u takvoj situaciji treba staviti do znanja da drugu decu čini nesrećnom tim ponašanjem i da kao roditelj nećete tolerisati takvo ponašanje, rekla je Bošković.

Misija škole je kako je istakla Bošković da podstiče razvoj učenika koji će u atmosferi poverenja, međusobnog uvažavanja i tolerancije razvijati svest o pravima, kao i ličnim i kolektivnim odgovornostima.

Roditelji su tokom tribine naveli da bi škola trebala da ima veća ovlašćenja, da bi bilo dobro da u školama postoji video nadzor, kao da ima neko obezbeđenje. Takođe nekoliko roditelja je navelo da je veoma loše što je poseta tribine jako mala i da je na tribini trebalo da bude više roditelja.

Neuropsihijatar dr Goran Dimitrijević je prisustvovao tribini i rekao da se slaže sa većnikom Ratkom Trmčićem da je sala trebala da bude prepuna. On je pohvalio inicijativu Saveta roditelja Grada Užica i naveo da takve tribine mnogo znače i dodao da je njegov predlog da se fokusiraju na jednu kojom će se baviti cele godine.

Po mišljenju Dimitirjevića na tribini su trebali da budu psiholozi, pedagozi, predstavnici vlasti, razredne starešine i roditelji.

Ovo je izuzetno važna stvar, jedno dete ako izgubimo, katastrofa je. Ali ovom kompleksnom događaju bi trebalo dati inicijativu, kad se radi sa prevencijom. Kod dece treba da se stvori empatija od početka ulaska u školu, a ako ništa ne stvorimo kod njih do adolescencije onda se ne treba čuditi da će biti vršnjačkog nasilja. Dajte da krenemo sa prevencijom, rekao je Dimitrijević.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime