- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna Srbija i region Rekordan broj posmatrača brojao ptice u akciji 'Ptice moje hranilice'

Rekordan broj posmatrača brojao ptice u akciji ‘Ptice moje hranilice’

- REKLAMA -

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo danas da je akcija građanske nauke “Ptice moje hranilice” bila najmasovnija do sada.

Rekordnih 811 posmatrača širom Srbije izbrojalo 21.540 jedinki više od 75 vrsta ptica.

Najbrojnija vrsta ovogodišnjeg brojanja bila je velika senica (Parus major) sa 5.305 jedinki, sledi vrabac-pokućar (Passer domesticus) sa 2.793 jedinki, a na trećem mestu bio je poljski vrabac (Passer montanus) sa 2.036 jedinki.

U deset najčešćih vrsta nalaze se još i divlji golub, siva vrana, plava senica, zelentarka, gugutka, svraka i zeba.

Ove godine posmatrači su brojali ptice od 19. do 21. januara, a dostavljeni podaci su na veb-sajtu hranilice.pticesrbije.rs posvećenom ovoj akciji.

Akcija “Ptice moje hranilice” se priređuje od 2019. godine da bi se građani podstakli i podučili kako da zimi ispravno prihranjuju ptice, kako da ih popišu i dostave nalaze da bi pomogli sakupljanje podataka. To pomaže sticanje znanja o pticama, a učesnicima pokazuje i da je posmatranjem i raspoznavanjem ptica moguće usporiti ubrzani ritam života – piše u saopštenju.

– “Od 190 opština u Srbiji, makar jednog učesnika imali smo u 90 opština. Najviše ljudi, čak 59, je brojalo ptice u Novom Sadu, zatim u Beogradu gde prednjači optina Novi Beograd sa 24 učesnika. Po broju učesnika se izdvajaju Zrenjanin, Pančevo i Kikinda”, kazala je koordinatorka ove akcije Nataša Jančić.

Po njenim rečima, učestvovalo je gotovo duplo više žena nego muškaraca, a četvrtina učesnika s porodicom.

Jančić je istakla da se veliki broj učesnika odazvao pozivu Društva da tokom zime prihranjuju ptice.

– “Na hranilicama je bilo raznovrsnog zrnevlja, od čega je najzastupljeniji suncokret kod 265 učesnika, a bilo je i orašastih plodova, ‘masnih kugli’, svežeg voća. Čak 90 učesnika se postaralo da pticama bude dostupna i voda”, rekla je ona.

Ptice su najčešće brojane u baštama i parkovima, zatim na poljoprivrednim površinama, livadama i u vodenim staništima.

  • “Primarni cilj ove akcije jeste bolji uvid u brojnost i navike ptica pomoću građanske nauke, ali nam je podjednako važno da je ovo aktivnost u kojoj su ljudi uživali i bili u prirodi”, kazala je Jančić.

Organizovan je foto-konkurs na koji je stiglo više od 250 fotografija 93 autora, a tročlani žiri je kao pobedničku odabrao fotografiju plavih senica u pravom zimskom ambijentu, autorke Jelene Ivković iz Niša.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime