- REKLAMA -
2.4 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Prva osnovna škola kralja Petra II: Izložba posvećena užičkom dobrotvoru Iliji Narandžiću

Prva osnovna škola kralja Petra II: Izložba posvećena užičkom dobrotvoru Iliji Narandžiću

- REKLAMA -

U Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II otvorena je izložba Narandžić, veliki školski dobrotvor povodom 220 godina od njegovog rođenja. Ovo je godina u kojoj će se uz Dan škole, 28. marta obeležiti i tri jubileja:195 godina postojanja škole, 140 godina od zidanja školske zgrade i 220 godina od rođenja dobrotvora Ilije Nerandžića.

Foto: M. H.

Autor izložbe posvećene velikom školskom dobrotvoru Narandžiću je nastavnik istorije Nikola Bacetić koji je otvarajući izložbu podsetio na lik i delo Narandžića.

Prošlo je 220 godina od rođenja jednog od najvećih užičkih dobrotvora, trgovca Ilije Narandžića. Prvu školsku zgradu grad je dobio zahvaljujući njemu, pre 140 godina. Poput Vuka Karadžića i Narandžić je odrastajući u blizini manastira Duži učio slova od kaluđera. U Trebinju je naučio krojenje suknenih odela, a nakon izučenog zanata i stečenog početnog imetka jedno vreme je proveo u Sarajevu gde se bavio trgovinom. On se 1837. godine doselio u Užice i otvorio dućan. Ilija je bio začetnik knjižarskog rada u varoši, a uz njegovo ime neretko je stajala odrednica ljubitelj knjižarstva i prosveštenja. Pomagao je kulturnim i prosvetnim ustanovama kao i siromašnim đacima i tkaljama. Zabeleženo je da je Narandžić čitao knjige kad god je imao slobodna vremena, rekao je otvarajući izložbu Bacetić.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Sve što je imao pretvorio je u novac i najveći deo oko 6 hiljada dukata testamentom namenio za zidanje užičke škole i to od tvrdog materijala. Nakon njegove smrti, duže vreme testament zbog prilika u Srbiji nije mogao da se izvrši, ali je 1883. godine otpočela izgradnja škole.

Nakon otvaranja izložbe, dodeljene su i nagrade pobednicima likovnog konkursa Izmaštati Narandžića koji je organizovan sa idejom da se uradi lik ovog užičkog trgovca, jer nije sačuvana nijedna njegova fotografija.

Foto: M. H.

Foto: M. H.

Među učenicima Prve osnovne škole kralja Petra II prva nagrada pripala je učenici osmog razreda Milici Gavrilović, druga Aleksandri Stanić iz petog razreda, dok je treću nagradu dobila Lena Smiljanić iz sedmog razreda. Na konkursu su učestvovali i učenici Umetničke škole Užice gde je za najbolji rad odabrano delo Milice Nedović iz trećeg razreda, druga je pripala Darku Poljčiću maturantu, a treća maturantkinji Andrijani Porubović. Priznanja najboljim učesnicima likovnog konkursa uručila je direktorka Prve osnovne škole kralja Petra II Nina Vukić.

Bilo je izazovno i zanimljivo raditi sliku nekoga samo na osnovu reči i opisa izgleda Ilije Narandžića, jer nijedna fotografija iz njegovog života nije sačuvana. Od profesora sam saznala za konkurs i učinilo mi se interesantno da radim lik na osnovu teksta. Zadovoljna sam kako je ispala slika i kako je sve na kraju ispalo po mene. U mnogim tekstovima je pisalo da je Narandžić ličio na Vuka Karadžića pa sam malo radila po njemu, ali i nešto po svom nahođenju i tako sam uradila crtež, rekla je Milica Nedović čiji će pobednički rad krasiti zidove Prve osnovne škole kralja Petra II.

U muzičkom delu programa nastupili su Savo Zorzić klavir, Julijana Stevanović violina i Novak Lazić saksofon.

Foto: M. H.

Milica Gavrilović

Aleksandra Stanić

Lena Smiljanić

Troje najboljih iz Umetničke škole Užice

Milica Nedović

Prva osnovna škola kralja Petra II: U susret Danu škole

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
2.4 ° C
2.4 °
2.4 °
97 %
1.7kmh
100 %
Sre
3 °
Čet
6 °
Pet
9 °
Sub
12 °
Ned
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime