- REKLAMA -
19.1 C
Užice
Početna Srbija i region Promocija monografije “Osaćani- Nasleđe generacijskog iskustva” u Srebrenici

Promocija monografije “Osaćani- Nasleđe generacijskog iskustva” u Srebrenici

- REKLAMA -

U prepunoj sali Narodne biblioteke, u Domu kulture u Srebrenici, u petak 04. juna održana je promocija knjige Osaćani – Nasleđe generacijskog iskustva, autora Dragiše Milosavljevića. Izdavači monografije su Narodni muzej Užice i Javna ustanova NP „Drina“ Srebrenica.

Pozdravnu reč uputili su direktor Javne ustanove NP „Drina“ Srebrenica, dr Radomir Pavlović i direktorka Narodnog muzeja Užice, Slavica Stefanović.

O knjizi su govorili Anđa Bjelić, bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Užice i Dragiša Milosavljević, autor monografije.

Osaćani su više od dva veka ostavljali prepoznatljiv pečat u srpskom graditeljstvu. Knjiga Dragiše Milosavljevića opisuje veštinu vrsnih majstora koji su gradili kuće osaćanke, skladnih proporcija, po meri čoveka i prirode.

Nove generacije majstora i preduzimača iz sela preko Drine preplavile su valjevski, užički i šabački kraj. Graditelji iz Bujakovića, Crvice, Skelana i Peći bili su ne samo nastavljači svojih prethodnika već i obrazovani graditelji koji su završavali škole i preuzimali gradnju složenijih objekata. O mnogima nema pisanih tragova ali o njihovom majstorstvu svedoče retke, ali još uvek sačuvane građevine.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
19.1 ° C
22.3 °
18.9 °
63 %
6.2kmh
20 %
Ned
17 °
Pon
17 °
Uto
20 °
Sre
23 °
Čet
26 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime