- REKLAMA -
18.3 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Prenos moštiju Svetoga Save Srpskog - krsna slava Bajine Bašte

Prenos moštiju Svetoga Save Srpskog – krsna slava Bajine Bašte

- REKLAMA -

Opštinsko veće je na sednici održanoj 13. marta odlučilo je da Krsna slava opštine Bajina Bašta bude 19. maj odnosno praznik Prenos moštiju Svetoga Save Srpskog. U pitanju je i slava hrama koji se poslednjih godina gradi u centru Bajine Bašte i koji je jedan od najvećih u zapadnom delu Žičke eparhije.

Na jednoj od prethodnih sednica Skupštine opštine Bajina Bašta odbornik Siniša Spasojević podneo je inicijativu da opština ustanovi svoju Krsnu slavu. Izabrani su članovi radne grupe koji su Opštinskom veću predali predlog: namesnik račanski protojerej Milinko Lukić, istoričar Marko Kovačević i većnik Nedeljko Rakić.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga ni srez račanski, ni opština Bajina Bašta, do sada nisu imali svoju Krsnu slavu koju su obeležavali. To je donekle otežalo posao Radnoj grupi, jer nije postojala tradicija koju bi trebalo samo obnoviti, već je opština Bajina Bašta potpuno slobodna da izabere praznik/sveca koji bi bio zaštitnik Opštine. Pored toga što je to slava najvećeg hrama u opštini navedeni su i drugi razlozi koji idu u prilog tome da 19. maj (6. po starom kalendaru) bude datum obeležavanja opštinske slave.

Usvojen i obrazložen predlog datuma Krsne slave dostavlja se na saglasnost Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, a zatim ide na usvajanje na lokalnoj skupštini.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
broken clouds
18.3 ° C
18.3 °
18.3 °
49 %
10.6kmh
82 %
Sub
18 °
Ned
8 °
Pon
4 °
Uto
6 °
Sre
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime