- REKLAMA -
8.3 C
Užice
Početna Srbija i region Povećan broj gazdinstava koji se bave seoskim turizmom

Povećan broj gazdinstava koji se bave seoskim turizmom

- REKLAMA -

Broj evidentiranih gazdinstava koja se bave seoskim turizmom u Srbiji je povećan 40 odsto i trenutno je u sistemu E-turista registrovano više od 700 objekata ovog tipa, a verovatno još toliko njih posluje u sivoj zoni, izjavio je ministar turizma i omladine Husein Memić.

Kako prenosi Glas zapadne Srbije Memić je rekao da je jedan od razloga za pojačanu prijavu u sistem E-turista učešće u sistemu vaučera, budući da je u seoskim gazdinstvima prošle godine iskorišćeno više od 10.000 vaučera.

Istovremeno, imajući u vidu ekspanziju ruralnog turizma širom Srbije, pogotovo od početka pandemije, sigurno je najmanje još 700 seoskih gazdinstava koja posluju u sivoj zoni, kazao je Memić.

Istakao je da Ministarstvo turizma u narednom periodu planira da se aktivno bavi ovim problemom, jer fizička lica koja izdaju privatni smeštaj nelegalno predstavljaju nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima koji posluju po zakonu. Ukazao je da je, nakon uspostavljanja Centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma, tzv. E-turiste, u drugoj polovini 2020. prvi put dobijena realna slika broja i noćenja gostiju i to na svakoj destinaciji.

Ministar je naveo da još uvek postoji veliki broj vlasnika privatnog smeštaja koji ne plaćaju porez i posluju na crno, tako da je broj smešajnih kapaciteta i gostiju na destinacijama i dalje veći nego što pokazuje statistika.

On je potvrdio da je ove godine zabeleženo dosad najveće interesovanje građana za korišćenje vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, pa je samo tokom prvog dana prijave građana podeljeno više od polovine vaučera, od ponuđenih 100.000.

Odluka o dodeli dodatnih vaučera zavisi od makroekonomske situacije i mogućnosti u budžetu. U svakom slučaju, vrlo rado bismo prihvatiti odluku o dodeli novih vaučera jer su višestruko doprineli razvoju domaćeg turizma prethodnih godina, počev od razvoja novih destinacija, produžetka sezone i izlaska velikog broja ugostitelja iz sive zone, rekao je Memić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
8.3 ° C
8.3 °
8.3 °
83 %
1.1kmh
100 %
Sub
16 °
Ned
16 °
Pon
13 °
Uto
11 °
Sre
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime