- REKLAMA -
2.9 C
Užice
Početna Srbija i region Potpisali izjavu o jačanju sistema besplatne pravne pomoći za ugrožene građane

Potpisali izjavu o jačanju sistema besplatne pravne pomoći za ugrožene građane

- REKLAMA -

Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisali su  zajedničku izjavu kojom predviđaju saradnju u oblasti jačanja sistema besplatne pravne pomoći za ugrožene grupe građana u Srbiji.

Zajednička kampanja će, osim podizanja svesti javnosti o dostupnosti besplatne pravne pomoći najugroženijim i marginalizovanim pojedincima, obuhvatiti i obuku zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava u toj oblasti.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je novinarima u Beogradu, prilikom potpisivanja izjave, da su u prethodnih nekoliko godina uspostavljene službe besplatne pravne pomoći za najranjivije grupe građana u 13 gradova Babušnici, Beloj Palanci, Čajetini, Kniću, Krupnju, Ćupriji, Malo Crniće, Medveđi, Rači, Sjenici, Surdulici, Svilajncu i Žagubici.

Ministarstvo pravde i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisali Zajedničku izjavu za unapređenje primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

–  “Na ovaj način, do decembra 2022. godine, pomogli smo da više od 4.600 naših građana dobije ovu vrstu pravne asistencije, da ostvari svoja prava i da ima bolji i lakši pristup uslugama”, rekao je Martinović i naveo da su brojni pravnici obilazili sela kako bi došli do svih onih kojima je pravna pomoć bila neophodna.

Prema njegovim rečima, na taj način će biti pojačana kontrola sprovođenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, ali i intenzivan rad na povećanju informisanosti građana i ljudi koji vode lokalne samouprave.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da prava mera društva može da se vidi u tome kako tretira svoje najugroženije članove i dodala da ministarstva tom inicijativom omogućavaju pristup pravdi za sve građane.

–   “Ova zajednička akcija tome i služi da podigne svest o dostupnosti pravne pomoći među najugrožnijim i marginalizovanim pojedincima, ali i da unapredi postojeće kapacitete i saradnju među pružaocima tih usluga”, kazala je Halačeva.

Šef Odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling naveo je da je taj projekat pokrenut zajednički od strane Nemačke, EU i Srbije, kako bi bila ojačana vladavina prava i dodao da se nada da će ulaganje u tu oblast, koja je veoma važna za evrointegracije Srbije, poslužiti kao temelj za unapređenje vladavine prava i odgovornosti države.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
45 %
1.8kmh
15 %
Pon
0 °
Uto
8 °
Sre
5 °
Čet
2 °
Pet
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime