- REKLAMA -
23.2 C
Užice
Početna Srbija i region Poslanici o radu nezavisnih institucija u 2019. godini

Poslanici o radu nezavisnih institucija u 2019. godini

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o izveštajima o radu nezavisnih institucija u 2019. godini.

- REKLAMA -

Na dnevnom redu sednice su izveštaji o radu Državne revizorske institucije (DRI), zaštitnika gradjana i poverenika za informacije od javnog značaja i za zaštitu ravnopravnosti u 2019. godini.

Poslanici će razmatrati i Izveštaj o sprovodjenju Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je podneo poverenik.

Na početku rasprave o izveštaju za 2019. godinu, predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor Duško Pejović kazao je da za godnu dana napisano, skupštini dostavljeno i na sajtu DRI objavljeno 505 izveštaja, od kojih 241 redovan i 264 poslerevizioni .

“Obuhvaćen je 251 subjekat revizije, dato 140 revizorskih ocena, medju kojima četiri negativne. Za 10 subjekata su utvrdjena kršenja obaveza dobrog poslovanja a kod jednog subjekta teži oblik kršenja te obaveze”, kazao je Pejović.

Ocenio je da je u javnom sektoru glavni problem nedovoljno efikasan interni sistem revizije.

Dodao je da je revizijom u oblasti javnih nabavki utvrdjeno da od 29,2 milijarde dinara, svaki deseti dinar ili oko 2,82 milijarde dinara “ima neki od propusta”.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je da je važno da DRI kontroliše javne nabavke, navodeći da je to oblast u kojoj postoji “najveća rupa u zakonu”.

“Očekujem i da predložite izmene i dopune zakona koje će omogućiti lokalnim samoupravama da rade pravilno u situacijama kada imamo višu silu, poput poplava ili epidemije korona virusa, kako bi mogle same da pomognu gradjanima jer dok sprovedete tender, to traje pa se postavlja pitanje da li će pomoć stići na vreme onima kojima je potrebna”, kazao je Marković.

Naveo je kao primer da je DRI podneo prijavu protiv lokalne samouprave u Jagodini jer nije navela vrstu glodara kada je posle poplava angažovala izvodjača za posao dezinfekcije.

Upitao je poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković zašto se nije oglasila povodom kako je rekao,

“Da li ste tu da zaštitite samo neke ljude ili 7,5 miliona gradjana? Nisam čuo da ste objavili neko saopštenje povodom onoga što opozicija govori o deci predsednika Aleksandra Vučića i da ste rekli kako to nema smisla”, rekao je predsednik Jedinstvene Srbije.

- Advertisement -
IZVORBeta
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
23.2 ° C
23.2 °
23.2 °
76 %
1.9kmh
100 %
Ned
25 °
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
28 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime