- REKLAMA -
10.2 C
Užice
Početna Slobodno vreme Pomeraju granice humanosti(AUDIO/FOTO)

Pomeraju granice humanosti(AUDIO/FOTO)

Prodajnom izložbom Pomerimo granice humanosti je završen projekat Podrška razvoju inovativnih pristupa za socijalno uključivanje. Inkluzivni centar nastavlja sa radom

- REKLAMA -

Na izložbi, održanoj u bašti Gradskog kulturnog centra, članovi Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga su prodavali likovne i grnčarske radove koje su deca sa invaliditetom i smetnjama u razvoju osmislila u saradnji sa vršnjacima iz užičkih škola tokom kreativnih radionica i programa Inkluzivno savetodavno-edukativnog i socio-terapijskog centra.

Novac od prodaje likovnih i grnčarskih radova sa kreativnih radionica su namenili lečenju najmlađeg člana Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Užice, predškolca Bogdana Kneževića, koji boluje od progresivnog oblika mišićne distrofije.

Koordinator Info centra za osobe sa invaliditetom Biljana Subotić za Radio Lunu je rekla da su, u okviru kreativnog i radno-okupacionog programa, deca sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom učestvovala u muzičkoj, likovnoj, grnčarskoj i lutkarsko- dramskoj sekciji.

–  Uključio se veliki broj dece iz različlitih škola uz podršku profesorke Umetničke škole Ane Lazić i učitelja Radovana Pavlovića, dodala je Subotić.

Tokom kreativnog programa, dvoje dece sa smetnjama u razvoju uz podršku dva vršnjaka i učitelja Radovana Pavlovića su pripremila lutkarsku predstavu Lav i miš sa kojom su osvojili drugo mesto na II lutkarskom onlajn festivalu u Aranđelovcu.

Učitelj Radovan Pavlović za Radio Lunu je naveo da je lepo i bez problema tekao zajednički proces rada dece i članova Udruženja tokom pripreme predstave.

–  Radili su zajedno i na likovnim radovima tako da je inkluzija uspela, istakao je Pavlović napomenuvši da će lutkarsku predstavu Lav i miš građani moći da pogledaju na Fejsbuk stranici Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

Pavlović je podsetio da su drugo mesto osvojili i sa predstavom S one strane duge u kojoj su učestvovali i članovi Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga.

 

Podsetimo, Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga, u partnerstvu sa Gradom Užicem i Udruženjem invalida cerebralne i dečije paralize Užice, uspostavilo je inovativnu uslugu socijalne zaštite Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski centar za podršku deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama u Užicu.

Više od 35 mladih sa smetnjama u razvoju i starijih od 26 godina sa invaliditetom je koristilo usluge Inkluzivnog centra.

Podsetimo, Inkluzivni savetodavno-edukativni i socio-terapijski je od 1. aprila i u prizemlju stambene zgrade u naselju Turica, u ulici Dušana Popovića broj 66. U tom adekvatnom opremljenom prostoru, kako su naveli, sprovodili su programe Škola životnih veština i usvajanje zdravih stilova života i Terapeutski program

–  Usluga obuhvata pet različitih segmenata: osamostaljivanje, savetodavno-psihološku podršku, zdravstvenu (fizioterapeutsku) uslugu, edukativno – logopedski rad i kreativno-motoričke radionice. Cilj ove usluge jeste obezbeđivanje dostupnosti savetodavno-edukativnih i socio-terapijskih usluga za decu sa smetnjama u razvoju, odrasle i starije osobe sa invaliditetom i njihove porodice u urbanom i ruralnom području grada Užica uz primenu inovativnih rešenja kojima se izlazi u susret potrebama korisnika i korisnica i smanjuje potreba za institucionalnim smeštajem, naveo je predsednik Udruženja distorfičara Zlatiborskog okruga Predrag Bakić.

Taj projekat su podržali Vlada Švajcarske i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Kako je dodala Subotić, podržava ga i UNOPS tokom juna i jula, dok će od avgusta Grad Užice sa 1,5 miliona u potpunosti finansirati uslugu do kraja godine.

Iz Udruženja se nadaju da će usluga postati redovno finansirana iz gradskog budžeta 2022. godine.

Konačna odluka biće doneta na kraju godine nakon analize podataka i zainteresovanosti građana, naveo je nedavno za Radio Lunu član Gradskog veća za socijalnu politiku Slobodan Grbić istakavši da je najveće interesovanje za uslugom logopeda i fiziterapeuta.


Subotić je nedavno napomenula za Radio Lunu da je usluga logopeda podignuta na viši nivo i nabavkom profesionalnog aparata za rad logopeda, digitalnog logopedskog seta kojeg, kako je dodala, nema niko u Zlatiborskom okrugu. Ona je istakla da je uspostavljena međusektorska saradnja sa Školskom upravom Užice i gradskim centrom za usluge socijalne zaštite zbog potrebe dece iz redovnog školskog sistema za logopedom.


Grad Užice je ove, koliko i prošle, godine opredelio 12 miliona dinara za rad i aktivnosti 11 udruženja osoba sa invaliditetom.

Grbić je rekao da je Užice među retkim gradovima koji u potpunosti finansira osam usluga socijalne zaštite.

Inače, Grad Užice je ove godine izdvojio 121 milion dinara za oblast socijalne politike.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
10.2 ° C
10.2 °
10.2 °
75 %
1.7kmh
100 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
8 °
Uto
1 °
Sre
1 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime