- REKLAMA -
18.2 C
Užice
Početna Srbija i region Pokrenut projekat promivisanja mreže zelenih staza Zapadnog Balkana

Pokrenut projekat promivisanja mreže zelenih staza Zapadnog Balkana

- REKLAMA -

Evropska unija i Fond za Zapadni Balkan (WBF) pokrenuli su projekat kojim se napuštene železničke pruge u regionu pretvaraju u “zelene staze” namenjene biciklistima i pešacima.

Projekat “Promovisanje mreže zelenih staza Zapadnog Balkana” sprovode udruženje ljubitelja biciklizma iz Beograda, Jugo cikling kampanja, a partneri su brdsko biciklističko udruženje, MTBA iz Mostara i Nature Lovers iz Nikšića.

Cilj formiranja mreže zelenih staza je definisanje deonica koje mogu da se pretvore u staze za ekološki opravdana sredstva kretanja, da se zaštiti životna sredina i njene istorijske vrednosti, a posebno da se očuvaju i stave u novu funkciju napuštene železničke stanice i železnička infrastruktura, kao vredni artefakti arhitektonskog i industrijskog nasleđa.

Projektom je prediviđena izrada konceptualnog dizajna po jedne deonice u svakoj od država Zapadnog Balkana i organizovanje promotivne ture duž odabranih deonica (Festival biciklizma).

Posle sastanka organizatora projekta sa predstavnicima opština u regionu odlučeno je da se razrađuju deonice napuštenih pruga od Trebinja ka Humu i Bileći, od Nikšića ka Bileći i od Priboja, preko novog graničnog prelaza na reci Uvac, do Rudog.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
18.2 ° C
18.2 °
18.2 °
90 %
1.6kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime