- REKLAMA -
20.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Uskoro počinje sa radom Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

Uskoro počinje sa radom Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru

- REKLAMA -

Postrojenje za preradu otpadnih voda na Zlatiboru biće pušteno u rad, kako je planirano, 29. juna 2021. godine, povodom Dana Opštine Čajetina.

Za gradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi na Zlatiboru lokalna samouprava je izdvojila tri miliona evra a 1,5 miliona je obezbeđeno donacijom Vlade Slovenije preko njihovog Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Ukupna vrednost projekta je 4,5 miliona evra.

“Postrojenje se gradilo nekoliko godina i nalazi se na reci Crni Rzav, blizu zlatiborskog naselja Obudojevica. Mi ćemo prerađivati vode do nivoa tehničke i one će biti vraćene u recepijent u potok Obudevica. Time ćemo zaštititi ne samo tu reku nego i Crni Rzav i Drinu. Značaj je višestruki, ne samo da će se ribe vratiti u reke, pospešiće se i lov u ovom delu kao i turističke šetnje i vožnja bicikala”, rekli su Opštini Čajetina za RINU.

Postrojenje je projektovano za 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za još 10.000. Radiće na principu takozvanih SBR bazena u koji se pune otpadnom vodom. Ona se kasnije prečišćava i iz nje se odvaja otpadni mulj. Postrojenjem će upravljati JKP Vodovod Zlatibor.

Plan opštine je da se u saradnji sa slovenačkom vladom ali i Vladom Kraljevine Švedske uradimo i jedan projekat za Čajetinu na taj način bi štitili podzemne vode koje se nalaze nizvodno, kao što su Sušička vrela.

„Prioriteti su nam da širimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu na Zlatiboru i da održavamo postojeću kako na Zlatiboru tako i u Čajetini i trudimo se da to radimo ravnomerno. Jer u pojedinim trenucima mi imamo oko 50.000 gostiju i svi moraju biti usluženi,” rekli su u ovoj opštini.

Trenutno na sistemu JKP vodovod „Zlatibor” ima oko 12.500 korisnika.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20.9 ° C
21 °
18.4 °
77 %
2.1kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
37 °
Pon
34 °
Uto
34 °
Sre
36 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime