- REKLAMA -
33.5 C
Užice
Početna Srbija i region Počeli pripremni radovi radi izgradnje vidikovca na vrhu Kablara

Počeli pripremni radovi radi izgradnje vidikovca na vrhu Kablara

- REKLAMA -

Stakleno, spektakularno čudo na vrhu Kablara, tako je najavljen planirani vidikovac na mestu sa kog puca nestvaran pogled na meandre Zapadne Morave. Sada su počeli pripremni radovi za izgradnju ove turističke atrakcije koja će biti jedinstvena u Srbiji. Iako je ovaj potez naišao na negodovanje pojedinih ekologa pa je morala intervenisati čak i policija, meštani ovog kraja srećni su što će ovaj predeo konačno biti ucrtan na turističkoj mapi Srbije i Evrope.

Više od 500 ljudi protiv izgradnje vidikovca na Kablaru

– Generacije i generacije nas Kablaraca čuvalo je ovu planinu, mi smo je orali, krčili, znamo svako drvo gde raste, svaki potok i svaki izvor. Nadamo se da će turistički razvoj Kablara i za nas značiti neku novu epohu. Već sad ima dosta stranaca, dolaze i prolaze kroz sela, a nama je to još uvek sve čudno, ali i lepo. Da se sve ovo desilo pre desetak godina, naša deca bi ostala na selu. Ali, eto nadam se da će sada ostati ove nove generacije jer ovde će biti sve drugačije, kažu za RINU meštani sela na Kablaru.

Foto RINA

Mnogi od njih su besplatno ustupili svoju zemlju kako bi radovi mogli da se realizuju i niko se zbog te odluke nije pokajao. Izgradnjom vidikovca na Kablaru, smatraju da će imati mnogo veće benefite, jer će do njihovog sela biti izgrađena preko potrebna putna infrastruktura i rekontstruisana dotrajala elektro mreža.

– Nije nam samo jasno sa kojim pravom dolaze ti neki ekolozi koji mahom žive u gradovima i brane da se nešto radi na našoj zemlji. Ti nekakvi aktivisti u srećno vreme su krčili i kopali puteve, pruge, danas odmažu svom narodu. Mi svi ovde podržavamo izgradnju tog vidikovca. Niti smo maloumni, niti ludi. Nadamo se da će realizacija ovog projekta teći po planu, pa da i nama konačno svane. Da nas vidi svet, dodaju meštani.

Trenutno se izvode radovi na putu iz Ovčar Banje do parkinga u podnožju Kablara. Do kraja septembra u planu je da se završe još dva putna pravca, kao i da se promeni dalekovod koji je izgrađen pre više od pola veka i u jako je lošem stanju.

– Imaćemo magisttralu kojom će turstički autobusi moći da dovezu turiste iz čitavog sveta, da posete vrh Kablara. Trenutno se radi i pristupna saobraćajnica ka vrhu Kablara, a naravno sve u dogovoru sa meštanima. Iako bi neki to da ospore, ono što je činjenica jeste da je izgradnja vidikovca na Kablaru apsolutno u skladu sa zakonom i da su pribavljene sve neophodne građevinske dozvole, rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On dodaje da se radi o suvoj gradnji površine od 49 m2 i sve je od drveta i kamena, sem zaštitnog stakla i ograde visine jedan metar, koja mora biti providna zbog pogleda.

– Nema betoniranja, sve se pričvršćuje ankerima za zemlju kao i na postojećem vidikovcu, samo jačim, radi bezbednosti. Ako nas vreme posluži do kraja novembra radovi bi trebalo da budu završeni. Neistina je da se tu nešto ruši, minira i da će da ugrozi bilo šta. Ja sam zahvalan meštanima na podršci, jer ona nam je u ovom trenutku i najbitnija, ističe Todorović.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
33.5 ° C
33.5 °
33.5 °
35 %
3.2kmh
2 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime