- REKLAMA -
15.9 C
Užice
Početna EKO PKS: Saradnja sa programom 'Rekonomi' za bolje upravljanje otpadom

PKS: Saradnja sa programom ‘Rekonomi’ za bolje upravljanje otpadom

- REKLAMA -

Privredna komora Srbije (PKS) i program Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) – “Rekonomi” potpisali su 31. januara Memorandum o razumevanju, u cilju saradnje i promocije bolje prakse upravljanja otpadom i kružne poslovne modele, podstičući inkluzivan i održiv ekonomski rast širom regiona.

  • “Postigli smo zajedno značajan napredak i PKS želi da bude motor daljeg napretka u integracijama unutar regiona. Moramo da sačuvamo životnu sredinu kako bismo ostavili nešto iza nas“, kazao je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihailo Vesović na konferenciji “Mala i srednja preduzeća – Zapadni Balkan”.

Istakao je da je cirkularna ekonomija deo zelene tranzicije, a da je zelena tranzicija “uslov da budemo održivi kao država i kao ekonomija, na putu regionalne integracije i integracije regiona u Evropsku uniju”.

Vesović je dodao da životna sredina ne poznaje granice, ali da se, kako je rekao, vazduh, voda, zagađenje, kreću slobodno preko granica.

  • “To je zajednički problem i zato je ovaj projekat veoma važan. Ne može jedna zemlja da bude izolovano ostrvo, takođe, ni Zapadni Balkan ne može da bude ostrvo unutar Evrope. On je budući integralni deo evropske ekonomije i verujem da zato treba podržati ovaj projekat”, rekao je Vesović.

Regionalni događaj okupio je predstavnike privatnog sektora i civilnog društva iz Albanije, Crne Gore i Srbije, koji su ukazali na važnost regionalne saradnje i razmene znanja u rešavanju izazova održivog razvoja.

Zamenica ambasadora Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anna Sofia Erasmie naglasila je posvećenost Švedske održivosti životne sredine i njenu podršku Zapadnom Balkanu u prelasku na cirkularnu ekonomiju.

Takođe, dodala je da Zapadni Balkan ima veoma dobru stratešku geografsku lokaciju, veliki potencijal za prekograničnu saradnju u kružnoj ekonomiji i mnoge trgovinske veze sa EU za ponovnu preradu i izvoz recikliranih materijala.

  • “Potencijal za poboljšanje je ogroman na Zapadnom Balkanu, odlaganje otpada na deponije nije samo loše za životnu sredinu, a na kraju i za sve one koji tamo žive, već je i užasno rasipanje resursa i izgubljena poslovna prilika”, rekla je Erasmie.

Direktor Helvetas Srbija Nenad Čelarević istakao je da fokus “Rekonomi” inicijative nije na finansijskoj podršci, već se radi o korišćenju “meke moći znanja”.

Čelarević je dodao da je cilj ovog projekta da iskoristi postojeće znanje na Zapadnom Balkanu kako bi unapredio regionalnu saradnju u pravcu zelene ekonomske tranzicije.

  • “Iskoristiti inovativnu moć privatnog sektora promovisanjem održivih poslovnih modela i praksi, koje nisu samo dobre za ljude i planetu, već i za profit”, rekao je Čelarević.

PKS i Privredna komora Crne Gore uspostavile su Centar za cirkularnu ekonomiju i digitalnu platformu.

Ova platforma je, kako je istaknuto, značajno poboljšala spremnost privatnog sektora za cirkularne poslovne prakse. Uz podršku programa “Rekonomi”, ovaj model će biti proširen i na Albaniju, podstičući regionalne dijaloge i izgradnju kapaciteta.

Nakon konferencije, program “Rekonomi” i Privredne komore Albanije i Crne Gore potpisali su Memorandum o razumevanju.

Saradnja programa “Rekonomi” sa komorama Zapadnog Balkana ima za cilj da promoviše bolje prakse upravljanja otpadom i kružne poslovne modele, podstičući inkluzivan i održiv ekonomski rast širom regiona.

Program “Rekonomi” Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida), koji sprovodi Helvetas Srbija, fokusiran na regionalni inkluzivni i zeleni ekonomski razvoj, napravio je značajan korak u regionu Zapadnog Balkana partnerstvom sa regionalnim privrednim komorama.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
91 %
1.1kmh
12 %
Pon
24 °
Uto
27 °
Sre
26 °
Čet
24 °
Pet
23 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime