- REKLAMA -
9.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Otvorili vrata pravosuđa u Užicu: Dobrom koordinacijom svih organa do adekvatne zaštite...

Otvorili vrata pravosuđa u Užicu: Dobrom koordinacijom svih organa do adekvatne zaštite žrtava nasilja u porodici

Građani imali priliku da kroz dijalog sa predstavnicima pravosuđa, policije i Centra za socijalni rad u Užicu reše dileme koje imaju kao realni ili potencijalni učesnici u više sudskih postupaka koji se tiču sprečavanja nasilja u porodici

- REKLAMA -

Jedino dobrom koordinacijom između svih nadležnih organa može biti pružena adekvatna zaštita žrtvama nasilja u porodici, a prisutna je i dobra volja da se aktuelna dobra saradnja još više pospeši i unapredi, poruka je učesnika Tematskih Otvorenih vrata pravosuđa, otvorenog foruma za diskusiju sa građanima o načinu rada njihovog suda, održanih u četvrtak u Osnovnom sudu u Užicu na temu nasilja u porodici.

Predsednik Osnovnog suda u Užicu Lazo Đoković, otvarajući događaj, naglasio je važnost teme sprečavanja nasilja u porodici, ističući porodicu kao osnovnu ćeliju svakog društva i zalaganje svih organa da zaštite žrtve nasilja.

O porodičnom nasilju, o načinu postupanja policijskih službenika kada žrtva prijavi nasilje ili u slučajevima neosnovanog prijavljivanja nasilja u porodici i o hitnim merama koje se izriču prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, govorila je policijska službenica Policijske uprave Užice Marija Petrović.

Psiholog Centra za socjalni rad u Užicu Radisav Tasić je pojasnio ulogu Centra u sprečavanju nasilja u porodici i zaštiti žrtava nasilja, te kakva je njihova saradnja sa drugim Ustanovama i institucijama, koje su mere podrške koje žrtva može dobiti i ko ih sprovodi.

Zamenica javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu Snežana Nikolić Tokmaković se bazirala se na postupanje javnog tužilaštva u slučajevima porodičnog nasilja. Govorila je o načinima postupanja tužilaštva kada policija izrekne hitnu meru i koja je uloga tužilaštva u fazi krivičnog postupka do podnošenja optuženja. Zamenica javnog tužioca je pojasnila ulogu Grupe za koordinaciju i saradnju, na koji način funkcioniše, zatim šta je psihičko i ekonomsko nasilje i specifičnost njihovog dokazivanja u odnosu na dokazivanje fizičkog i seksualnog nasilja.

–  Sudija krivičar Osnovnog suda u Užicu i predsednik Krivičnog odeljenja tog suda Višeslav Zotović je objasnio koji sve postupci postoje pred sudom u kojima se štite žrtve nasilja, te je pored toka krivičnog postupka istakao da se i u parničnom postupku vrši zaštita žrtava, kao i u postupku izricanja hitnih mera koji je regulisan Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici. Zatim se bazirao na disciplinskoj odgovornosti za nepostupanje sudija i javnih tužilaca/zamenika u predviđenim rokovima koji su izuzetno kratki i da su predmeti koji se tiču sprečavanja nasilja u porodici izuzetnog prioriteta i hitnosti u postupanju svih organa, a ne samo suda, navela je zamenik portparola Osnovnog suda u Užicu Aleksandra Šućurović.

Tematska Otvorena vrata pravosuđa se par godina unazad redovno održavaju u više sudova na teritoriji Republike Srbije.

Goran Mitrović iz Udruženja građana Narodni parlament je napomenuo za Radio Lunu da se Otvorena vrata pravosuđa po peti put održavaju u Užicu, u saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom i Osnovnim sudom u Užicu.

–  Otvorena vrata pravosuđa su na neki način i presedan jer je pre ovih događaja zaista bilo teško građanima da dođu u direktnu i otvorenu komunikaciju sa nosiocima pravosudnih, tužilaških funkcija. Ideja udruženja Narodni parlament i Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM iz Beograda upravo jeste da otvorimo pravosuđe i da ljudi imaju priliku da neposredno, licem u lice, razgovaraju sa nosiocima pravosudnih, tužilačkih funkcija. (…) Imali smo na raznim događajima i učešće javnih beležnika, javnih izvršitelja, sve sa ciljem da se stvori komunikacija i da pravosuđe bude otvorenije, samim tim i odgovornije prema građanima, rekao je Mitrović.

Otvorena vrata pravosuđa, program podržan od strane organizacije USAID i Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, od početka 2019. godine organizuju širom Srbije u težnji da ojačaju poverenje građana u rad pravosudnih institucija i olakšaju pristup sudu i rad suda učine transparentnijim. Program sprovodi više od deset organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije i strukovna udruženja pravosuđa.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
9.2 ° C
9.2 °
9.2 °
78 %
1.4kmh
94 %
Sre
17 °
Čet
15 °
Pet
13 °
Sub
15 °
Ned
7 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime