- REKLAMA -
20 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Stres skoro svakodnevan(AUDIO)

Stres skoro svakodnevan(AUDIO)

Konstantan sres utiče na zdravlje, redovno upozoravaju stručnjaci iz zdravstva. Uglavnom, ljudi nisu imuni na stres. Kako sa stresom i mentalnim zdravljem?

- REKLAMA -

 

Mladi od 15 do 30 godina svakog dana od 18 do 22 časa mogu da potraže besplatne i anonimne savete stručnjaka o tome kako da se izbore sa mentalnim poteškoćama, poručili su iz Maybelline New York podsetivši da su u Srbiji, u okviru globalne kampanje Brave Together, pokrenuli inicijativu za destigmatizaciju anksioznosti i depresije kod mladih podržavajući UNICEF u Srbiji da nastavi da razvija i unapređuje savetodavno-edukativnu platformu Sve je OK.

Kako su naveli, rezultati ispitivanja UNICEF-a pokazuju da gotovo 40 odsto mladih u Srbiji smatra da bi stigma u vezi sa mentalnim zdravljem morala da se smanji kako bi se ohrabrili da potraže neophodnu pomoć.

Dr Maja Lazić: Ozbiljni zdravstveni problemi mladih zbog zloupotrebe alkohola(AUDIO)

  • Zahvaljujući Brave Together kampanji, registrovan je značajan porast interesovanja za besplatnu psihološku podršku. U avgustu i septembru ostvareno je tek nešto više od 200 čet sesija, da bi u prvom mesecu kampanje, u oktobru, zabeleženo gotovo 550 sesija. Statistički gledano, poseta platformi porasla je za više od 150 odsto. U poređenju sa podacima iz maja, kada su Srbiju potresle nezapamćene tragedije, u oktobru je zabeležen porast od više od 60 odsto. To su vrlo jasni pokazatelji koliko je važno da se mladima posveti više pažnje i da se sa njima mnogo otvorenije razgovara o mentalnom zdravlju, naveli su poručivši da će platforma Sve je OK biti njihov saveznik u borbi za očuvanjem mentalnog zdravlja i staranjem o njemu.

  • Maybelline New York je podržao UNICEF da njegovi stručni saradnici na fakultetima širom Srbije održe predavanja o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i studentima predstave novi program uzajamne vršnjačke podrške BRAVE Talk koji treba da ih ohrabri da jedni sa drugima razgovaraju o ovoj važnoj temi i zajedno pronalaze rešenja za mentalne probleme koji ih opterećuju, naveli su podsetivši da su predavanja održana od oktobra na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu i na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu.

Veoma uspešno realizovan projekat “Poštuj mladost, poštuj život”


Podsetimo, organizacija PIN(Mreža psihosocijalnih inovacija) uočila je istraživanjem da u Užicu, Kosjeriću i Prijepolju postoji velika potreba za dodatnim uslugama podrške za mlade i za odrasle u vezi zaštite mentalnog zdravlja.

U sklopu projekta Zajedno ka unapređenju mentalnog zdravlja u zajednici, organizacija PIN je organizovala besplatne radionice psihosocijalne podrške od oktobra 2022. do marta 2023. godine u tim lokalnim zajednicama u Zlatiborskom okrugu.

  • Velika zainteresovanost mladih je vladala u Užicu i Prijepolju gde je program bio namenjen mladima, kao i u Kosjeriću gde su radionice bile usmerena ka osobama u psihološkoj krizi, naveli su tada za Radio Lunu iz PIN-a istakavši da su potrebna veća ulaganja usmerena na psihosocijalnu podršku i očuvanje mentalnog zdravlja u lokalnim samoupravama.

Manjak psihologa u zdravstvenim ustanovama otežava podršku u domenu mentalnog zdravlja

Istraživanje PIN-a o mentalnom zdravlju Srbije je pokazalo da su nepovoljnija finansijska situacija osobe i samostigmatizacija, odnosno sklonost da se obraćanje za stručnu pomoć doživi kao lični neuspeh, bili među glavnim razlozima neobraćanja za stručnu pomoć i usled izraženih psihičkih tegoba osoba.

Više od polovine zaposlenih ima mentalne poteškoće izazvane poslom, dok je istovremeno svaki deseti zaposleni na poslu doživeo neku vrstu diskriminacije u vezi sa mentalnim zdravljem, pokazalo je istraživanje Centra za pružanje emotivne podrške i prevenciju suicida Srce, sprovedeno 2022. godine na uzorku od stotinu poslodavaca i 1.700 zaposlenih iz stotinu velikih i srednjih preduzeća sa teritorije Vojvodine, u proseku sa više od 150 zaposlenih. Pored istraživanja upitnikom od 15 pitanja, organizovane su i dve fokus grupe na kojima je učestvovalo ukupno 50 zaposlenih.

Centar Srce je pokrenuo ove godine kampanju #NijeDeoPosla i nakon istraživanja ponudio preporuke i mere radi stvaranja okruženja pogodnog za mentalno zdravlje.

SRCE: Rešenja hitno potrebna

Ispitivanje zadovoljstva zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu 2022. godine je pokazalo da je na nezadovoljavajućem nivou u četiri petine (12) ustanova nivo stresa, napetosti ili pritiska koji osećaju zaposleni prilikom obavljanja posla u redovnim okolnostima.

Foto screenshot dokumenta ZZJZ Užice Zadovoljstvo zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Zlatiborskom okrugu 2022. godine

Među stresnim poslovima je i novinarstvo. Kako se sa njim bore kolege iz Užica i okruga?

Velike promene dolaze promenama iznutra, poručili su nedavno iz Građanskih inicijativa koji su aktiviste angažovane u civilnom sektoru okupili u Beogradu na radionici o prepoznavanu i načinima savladavanja stresa.

–        Rezultati istraživanja o mentalnom zdravlju i aktivističkoj borbi Da li čuješ, da li osećaš?, pokazali su  čak 92% aktivista i aktivistkinja ima bar jednu psihološku poteškoću. Među zabeleženim psihološkim teškoćama, prednjače simptomi sekundarne traumatizacije koje ispoljava čak 83% ispitanika. Zatim, čak 74% ispitanika, ili sedam od deset aktivista, ima simptome depresije. Simptome anksioznosti ispoljava 62%, a izgaranja 41% ispitanika, napomenuli su iz Građanskih inicijativa.

Sa udruženjem PIN(Psychosocial Innovation Network), sproveli su 2022. godine istraživanje Da li čuješ? Da li osećaš? – Aktivistička borba i mentalno zdravlje u okviru kampanje Podržimo se.

  • Istraživanje je pokazalo da faktori koji doprinose većoj učestalosti psiholoških teškoća jesu mlađi uzrast aktiviste/aktivistkinje, direktno pružanje usluga korisnicima (npr. pružanje psihološke podrške), prekovremeni rad, kao i procene da stigma bavljenja aktivizmom utiče negativno na ishode aktivističkog rada, naveli su iz Građanskih inicijativa podsetivši da su na osnovu rezultata desk ispitivanja i na osnovu seta upitnika koje je popunilo 155 aktivista definisali set praktičnih preporuka za prevenciju psiholokih teškoća kod aktivista i aktivistkinja.

Foto screenshot istraživanje organizacije PIN

Prema rezultatima istraživanja o stanju mentalnog zdravlja stanovništva Srbije organizacije PIN3 tokom 2022. godine, svaka treća osoba u Srbiji je suočena sa mentalnim poteškoćama.

  • Rezultati su potvrdili da se može podrazumevati da trećina stanovništva Srbije ima poteškoća sa mentalnim zdravljem, tačnije 15.6% stanovništva ima prisutne simptome depresije, 7.2% anksioznosti, dok je 1.6% stanovništva u visokom riziku od suicida, navedeno je u publikaciji Da li čuješ, da li osećaš.

Foto screenshot PIN istraživanje

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
20 ° C
20 °
20 °
59 %
1.5kmh
5 %
Uto
35 °
Sre
35 °
Čet
33 °
Pet
35 °
Sub
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime