- REKLAMA -
17.6 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Osvestile važne stvari; na Ekoterapiji na trasi gondole

Osvestile važne stvari; na Ekoterapiji na trasi gondole

Prema Kalendaru javnog zdravlja, oktobar se obeležava kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, najčešćeg malignog tumora kod žena u svetu i u Srbiji

- REKLAMA -

Žena je sinonim za hrabrost, poruka je i naziv je akcije koju je u nedelju organizovalo JP Gold Gondola Zlatibor, na trasi gondole na Torniku, povodom meseca borbe protiv karcinoma dojke. Ugostili su žene koje su se izborile sa rakom dojke i predstavnice užičkog Savetovališta Jefimija, Srpskog foruma protiv raka dojke Evropa Dona Srbija i udruženja Žena uz ženu.

Prema navodima iz Savetovlišta Jefimija, žene u Srbiji se kasno javljaju na preglede, kada su i u odmaklim stadijumima bolesti.


„Po broju obolelih Srbija je u evropskom proseku, ali nažalost, po broju preminulih od ove bolesti je na neslavnom prvom mestu u Evropi“, kaže Slavica Simić iz savetovališta „Jefimija“.


„Žene koje imaju rak dojke su osvestile važne stvari kao što su potreba za odmorom, briga o svom zdravlju i stavljanje sebe na prvo mesto. Važno je napomenuti da su potrebni preventivni pregledi čak i kada nema nikakvih tegoba. Svaka žena posle 40-e godine već treba da ide na mamografske preglede dojki i kliničke ultrazvučne preglede prema protokolima“, rekla je potpredsednica savetovališta „Jefimija” dr Maja Gulan.


Foto JP Gold gondola

„Žene koje smo ugostili su učinile mnogo za promociju preventive raka dojke i izdvojile se svojim stavovima i odlučnošću da menjaju svest o problemima vezanim za samu bolest. Mnoga istraživanja su dokazala kako priroda deluje umirujuće i terapeutski na um i telo. Preduslov za očuvanje dobrog zdravlja je i boravak u prirodi. Zato smo im priuštili jedan Gondola planinski velnes “tretman”, kako bi se osećale bolje, relaksiranije i snažnije“, kazala je Božanić.


„Bolest ne bira i zato treba da razmišljamo srcem i podržimo jedna drugu“, zaključila je spisateljica i osnivačica udruženja “Žena uz ženu” Ana Dornik.


Foto JP Gold gondola

„Od velike je važnosti podrška ženama koje se bore sa rakom dojke. Kao društveno odgovorno preduzeće, koje i samo promoviše zdrave stilove života, savim je prirodno da udružimo snage u borbi protiv ove bolesti savremenog doba, rekla je Bojana Božanić, direktorka JP „Gold Gondola Zlatibor“.

Ugostiće hrabre žene

Organizaciju akcije  „Žena je sinonim za hrabrost“, pomogli su „Gaga turs“, „Vizitor kafe“ Zlatibor, Hotel „Palisad“, „MTC training“ i Hotel „All seasons“ Zlatibor.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
17.6 ° C
17.6 °
17.6 °
94 %
2.2kmh
96 %
Ned
18 °
Pon
25 °
Uto
28 °
Sre
27 °
Čet
27 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime