- REKLAMA -
12 C
Užice
Početna Slobodno vreme Kultura Ostaci objekta, novčići i grobovi pronađeni kod Petrove crkve kod Novog Pazara

Ostaci objekta, novčići i grobovi pronađeni kod Petrove crkve kod Novog Pazara

- REKLAMA -

Tokom zaštitnih arheoloških ispitivanja, u porti Petrove crkve kod Novog Pazara pronađeni su ostaci nepoznate građevine, novčići iz 16. i 17. veka, kao i dvadesetak grobova, rekli su arheolozi Muzeja Ras prilikom obilaska tog lokaliteta.

Arheolog Muzeja Ras Vladan Vidosavljević je kazao da se sa iskopavanjima u porti jedne od najstarijih crkava na Balkanu, ispod naslaga šuta i drugog materijala, stiglo do nivoa srednjeg veka.

–  „U ovoj fazi smo otkrili ostatke jednog objekta, uhvatili smo njegove gabarite, ali ne možemo precizno reći kada je izgrađen, kao ni kada je građevina prestala da postoji, sve dok ne obradimo pokretan arheološki materijal. Otkrili smo i dvadesetak grobova, jer se porta tokom vremena koristila kao groblje“, rekao je Vidosavljević.

Predstavnik Instituta za arheologiju iz Beograda Uglješa Vojvodić je rekao da je pronađena i nadgrobna ploča nepoznatog igumana manastira Studenica sa početka 19. veka, kao i drugi arheološki materijal.

–  „Pronašli smo keramiku, kao i osmanske i novčiće kovane u Austrougarskoj monarhiji iz 16. i 17. veka. Probušeni su, što znači da su duže bili korišćeni. Uzimamo i uzorke zemlje kako bismo saznali da li su postojale neke specifične biljke ili žitarice koje su korišćene u ishrani u srednjem veku“, istakao je Vojvodić.

Zaštitna arheološka istraživanja u porti Petrove crkve vrše se pre moguće izgradnje drugih objekata, ali i čišćenja terena od šuta, koji je nagomilan prilikom obnove te bogomolje u 18. i 19. veku.

Direktor Muzeja Ras Fuad Baćićanin je rekao da je ovo četvrta faza arheoloških ispitivanja porte Petrove crkve, a da je prva koju samostalno izvodi ta ustanova.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznata kao Petrova crkva, najstariji je  spomenik crkvene arhitekture u Srbiji i bila je sedište raške episkopije. Pretpostavlja se da potiče iz 8. veka, ali je moguće da je i starijeg datuma, u njoj je po pravoslavnim običajima kršten Stefan Nemanja, a u njoj se i zamonašio.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
few clouds
12 ° C
12 °
12 °
62 %
4.6kmh
20 %
Pet
18 °
Sub
18 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime