- REKLAMA -
1.5 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Osnovan Savet korisnika u NP Tara

Osnovan Savet korisnika u NP Tara

- REKLAMA -
Ako je lokalna zajednica uključena na pravi način, moguće je bolje upravljanje zaštićenim područjima, što doprinosi i boljem očuvanju prirode, istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.

foto izvor: JP NP Tarafoto izvor: JP NP Tara

 

Nacionalni parkovi Tara, Fruška Gora i Đerdap od sada imaju i Savet korisnika koji će, kako je objašnjeno, obezbediti bolje upravljanje zaštićenim područjima, povezivanjem upravljača sa lokalnim zajednicama.

–         Koliko je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, toliko je važno i unaprediti upravljanje u zaštićenim područjima i zaustaviti neodrživo korišćenje prirodnih resursa. Za to je neophodno uspostaviti redovno praćenje i unapređenje stanja biodiverziteta i dobrobiti koje ekosistemi obezbeđuju ljudima. Verujemo da će Saveti korisnika u nacionalnim parkovima tome doprineti, izjavila je pomoćnica ministra sektora za zaštitu prirode i klimatske promene u Ministarstvu zaštite životne sredine Jasmina Jović.

 

Savete korisnika činiće predstavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja koji deluju na području nacionalnog parka. Učestvovaće u izradi planova i programa upravljanja nacionalnim parkovima, sa ciljem da se, saradnjom upravljača i lokalne zajednice, obezbedi bolja zaštita i promocija tog područja.

–         Cilj uspostavljanja Saveta korisnika jeste da se usaglase interesi stanovništva, organizacija, institucija i preduzeća iz nacionalnih parkova ili njihove neposredne okoline. Želimo da napravimo model koji će na održiv način povezati stanovništvo i nacionalne parkove, tako da uspešno upravljanje bude svima od koristi, istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.

 

Ta svetska organizacija sprovodi program Zaštićena područja za prirodu i ljude uz čiju su podršku i osnovani Saveti korisnika. Njihovo formiranje je prethodno propisalo Ministarstvo zaštite životne sredine u okviru Zakona o nacionalnim parkovima.

 

Očuvani šumski kompleksi, izuzetna biloška raznovrsnost, prirodna populacija Pančiveće omorike i bogato kulturno i istorijsko nasleđe su doprineli da se 1981. godine planinsko područje u Zapadnoj Srbiji, na prostoru Bajine Bašte proglasi nacionalnim parkom.

Nakon proširenja teritorije 2015. godine, Nacionalni park Tara se prostire na površini većoj od 24.990 hektara.

Šume, pretežno mešvote šume smrče, jele i bukve, pokrivaju oko 80 odsto površine tog nacionalnog parka. Oko 47 odsto od ukupne površine pod šumom u nacionalnom parku Tara čine šume u privatnom vlasništvu. Tim privatnim šumama na teritoriji opštine Bajina Bašta gazduje i rukovodi JP Nacionalni park Tara.

Rukovodilac Službe privatnih šuma u JP Nacionalni park Tara Jelena Stanković Janković je rekla prošle godine za RAM mrežu da oko 3500 sopstvenika na teritoriji Opštine Bajina Bašta legalno eksploatišu šume. Ima i nemarnih, u proseku se beleži do 50 slučajeva bespravne seče godišnje.

Zainteresovani za pošumljavanje goleti?
JP Nacionalni park Tara je raspisao konkurs kako bi se pošumile goleti u privatnoj svojini na teritoriji Bajine Bašte. Konkursu, koji je otvoren do 11. marta, mogu se odazvati svi vlasnici površina namenjenih za pošumljavanje na teritoriji opštine Bajina Bašta.Goleti, površine šeste, sedme i osme klase zemljišta, pošumljavaće se na jesen ove godine.

 

Nacionalni park Tara je deo Svetske kulturne baštine sa oko 17 strogih rezervata prirode. 

To šumsko područje spade među najbogatija i najvrednija šumska područja Evrope, kako navode iz JP NP Tara, po očuvanosti i raznovrsnosti šumskih ekosistema od kojih su mnogi reliktnog karaktera. NP Tara se može pohvaliti velikim biodiverzitetom faune. U parku ima više od 60 vrsta sisara, 140 vrsta ptica, oko 20 vrsta riba.  Na Tari je najveća populacija mrkog medveda u Srbiji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
light snow
1.5 ° C
1.5 °
1.5 °
95 %
2.3kmh
100 %
Sub
3 °
Ned
-3 °
Pon
-4 °
Uto
-3 °
Sre
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime