- REKLAMA -
37.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Oko 2,1 milion dolara za pomoć građanima

Oko 2,1 milion dolara za pomoć građanima

- REKLAMA -

Fondacija Ana i Vlade Divac usmerila je 2,1 miliona dolara za pomoć građanima Srbije u 2021. godini uz pomoć partnera, donatora i građana, saopštili su iz ove Fondacije. Rekonstruisani su i opremljeni domovi za 24 porodice, a 70 obrazovnih ustanova dobilo je novu digitalnu opremu, nameštaj i stručne materijale.

Oko 52 000 ljudi dobilo je podršku u oblasti poljoprivrede, omladinskih projekata i ekonomskog osnaživanja najugroženijih grupa i preduzetnika.

“Više od 220.000 dolara uloženo je u unapređenje zdravstvenog sistema širom zemlje. U potpunosti smo rekonstruisali i opremili dnevnu bolnicu za onkološke pacijente u Kruševcu, a čak 8 bolnica i domova zdravlja dobilo je novu medicinsku opremu. Nisu zaboravljeni ni naši građani na Kosovu i Metohiji, te je uz podršku ugroženim porodicama na Kosovu i Metohiji pomoć stigla i do bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je dobila najsavremeniji biohemijski analizator”, rekli su iz Fondacije.

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Kroz Program ekonomskog osnaživanja, 105 poljoprivrednih gazdinstava započelo je ili razvilo sopstveni posao i poljoprivrednu proizvodnju. U saradnji sa 10 lokalnih samouprava, pomoć je obezbeđena u vidu domaćih životinja, sadnica, poljoprivredne mehanizacije ili građevinskog materijala.

Grantove za razvoj samozapošljavanja i mentorstvo dobilo je 6 preduzetnica, pripadnica marginalizovanih grupa u Beogradu, dok je 406 osoba završilo stručnu obuku i stekla kvalifikacije, među kojima najviše ima mladih i pripadnika romske nacionalne manjine.

U saradnji sa grupom donatora iz SAD-a, nastavljen je program IT Bootcamp – neprofitna škola za prekvalifikaciju u IT sektor, koju je besplatno pohađalo 408 polaznika i polaznica, a njih 45 odsto našlo je posao ili praksu u IT oblasti.

“Čak 283 Divac stipendista i stipendistkinja koji postižu odlične rezultate u školi, a potiču iz materijalno ugroženih porodica, redovno je dobijalo mesečnu stipendiju. Iz godine u godinu raste broj donatora i partnera koji podržavaju ove vredne, mlade ljude, a nadamo se da će u narednim godinama taj broj biti još veći, imajući u vidu broj mladih kojima je pomoć potrebna. Više od 2.500 učenika i učenica u 35 osnovnih škola širom zemlje je prošlo edukaciju o filantropiji u saradnji sa Savezom učitelja Republike Srbije”, naglašavaju iz Fondacije.

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Pomoć Fondacije Divac dobilo je 39 organizacija civilnog društva kroz grantove, podizanje kapaciteta i mentorstvo.

“Zajedno sa partnerima iz Koalicije za dobročinstvo zalagali smo se za ukidanje PDV-a na donacije hrane po uzoru na većinu zemalja EU. U okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“  prikupljeno je gotovo 70 tona hrane za najugroženije građane”, zaključuju iz Fondacije.

Objavljeno je 18 ekspertskih istraživanja koji se odnose na participaciju mladih, mentalno zdravlje zaposlenih, poljoprivredne aktivnosti, filantropiju i diskriminaciju u društvu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
37.5 ° C
37.5 °
37.5 °
20 %
1.9kmh
2 %
Pet
38 °
Sub
26 °
Ned
20 °
Pon
20 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime