- REKLAMA -
28.6 C
Užice
Početna Srbija i region Ekonomija Od danas nove cene struje i gasa: Koliko će to uvećati...

Od danas nove cene struje i gasa: Koliko će to uvećati mesečne račune?

- REKLAMA -

Od danas, i za građane i za privredu, struja je skuplja za osam, a gas 10 odsto. Koliko će to uvećati mesečne račune i kako će se odraziti na cene drugih proizvoda? Gas u Srbiji koristi 335 hiljada domaćinstva. Nova cena sa PDV-om za njih je 4,55 dinara po kilovat-satu.Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da će cena gasa za industrijske potrošače u Srbiji biti i dalje tri do pet puta manja nego u bilo kojoj članici Evropske unije. Kako je rekao, naplata gasa je na nivou 98 posto, a najbolje platiše su građani, dok kod industrije naročito kod sezonskih potrošača ima malih odlaganja.

Računica Agencije za energetiku pokazuje: prosečna cena kilovat-sata struje za domaćinstva sada je – 13,31 dinar sa PDV-om, mesečni račun za one koji troše 300 kilovat-sati biće uvećan 250 dinara, za 400 kilovat sati, a takvih je i najviše – do 320 dinara za potrošnju 1600 kilovat sati sa grejanjm na TA peći, mesčno uvećnje je 1000 dinara.

“Za sada su cene električne energije ispod tržišnog nivoa, što predstavlja jedan element socijalne politike i zaštite svih domaćinstava. Ono što bi u narednom periodu trebalo da se radi a na čemu insistira i Evropska unija i MMF je da se štite oni najugroženiji slojevi domaćinstva kroz instituiciju energetski zaštićenog kupca. Zato smo i dobili jednu donaciju koja treba da obuhvati 190 hiljada domaćinstava gde će se dodeljivati besplatni kilovati”, rekao je lider za energetiku u “Dilojtu” Željko Marković.

Lokalne samouprve sada moraju više informisati ugrožene građane kako bi podneli zahtev za te energetske olakšice. Za privredu cena megavat-sata sa 102,6 evra povećna je na 110,81 evro.

“To je neko minimalno povećnje u odnosu na prethodne ugovore. Imajući u vidu da je prosečno učešće cene električne enrgije u ceni finalnog proizvoda iznosi od 5 do 10 procenata, zavisno od industrije, to bi se u cenama finalnog proizvoda odrazilo sa nekim delom procenta pa ne očekujem da će biti nekih poskupljnja koja su izazvana sadašnjim poskupljenjem struje za privredu”, napomenuo je Marković.

Iako privreda ugovara cenu na slobodnom tržištu, kod EPS-a se i dalje snabdeva više od 98 posto potrošača jer je kod njih megavat-sat najeftiniji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
28.6 ° C
28.6 °
28.6 °
40 %
1.5kmh
0 %
Uto
36 °
Sre
35 °
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime