- REKLAMA -
21.6 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo Novosti: Vučić potpisao naredbu: Vojska Srbije stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

Novosti: Vučić potpisao naredbu: Vojska Srbije stavljena u najviši nivo borbene gotovosti

- REKLAMA -

Predsednik Srbije i vrhovni komandant oružanih snaga Aleksandar Vučić potpisao je naredbu o podizanju borbene gotovosti jedinica Vojske Srbije na najviši nivo. On je naredio hitan pokret u pravcu administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saznaju “Novosti”. Vučić se na ovaj potez odlučio zbog nasilja koje specijalna policija Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Takođe, šef države zatražio je od NATO-a da se pod hitno zaustavi nasilje nad Srbima.

Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

Pripadnici kosovske policije ušli su u zgradu opštine Zvečan, a tom prilikom su pored suzavca koristili i šok bombe.

Oklopna vozila i specijalne jedinice policije nalaze se ispred zgrade opštine.

Dopisnik RTS-a javlja da je došlo do sukoba između okupljenih i policije u Zvečanu. Čuju se rafali.

Navodi da je zapaljeno policijsko vozilo, kao i da su bačene šok bombe. U Leposaviću su se pojavila blindirana vozila. Na fakultetima i u školama u Kosovskoj Mitrovici prekinuta nastava.Građani postavljaju barikade na putu u Leposaviću, javlja reporter RTS-a.

Dolazak specijalaca policije pratio je zvuk sirena u Leposaviću, Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, koje žitelji tih sredina aktiviraju za alarmiranje na opasnost.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije “istaknu zastavu plavo-žute boje koja simbolizuje državnost na Kosovu”.

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Nezvanično su dobili informaciju da se prema Leposaviću kreće kolona sa više blindiranih vozila policije.

Kosovska policija saopštila je da “pomaže novoizabranim gradonačelnicima da ostvare pravo na rad u zvaničnim opštinskim zgradama“.

U saopštenju policije navodi se da “u skladu sa zakonskim i ustavnim ovlašćenjima, policija preduzima mere obezbeđenja, održavanja reda i javne bezbednosti“.

Sve se događa kada je većina zaposlenih u privremenim organima i drugim institucijama na putu za Beograd, radi prisustva skupu na koji ih je pozvao predsednik Srbije.

Juče su novi predsednici opština u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću položili zakletvu i preuzeli dužnosti kao prvi predsednici albanske nacionalnosti od formiranja lokalnih struktura vlasti u ovim sredinama pod okriljem vlade u Prištini.

Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
21.6 ° C
21.6 °
21.6 °
59 %
1.8kmh
90 %
Ned
22 °
Pon
24 °
Uto
25 °
Sre
19 °
Čet
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime