- REKLAMA -
13.1 C
Užice
Početna Srbija i region Novo mesto za „stare" umetnike

Novo mesto za „stare” umetnike

Saopštenje EU info net-a prenosimo u celosti

- REKLAMA -

„Evropska unija i Srbija dele iste vrednosti, istoriju, kulturu, a sigurna sam i istu budućnost. Vi mladi i talentovani umetnici ste i budući građani EU i računamo na vas u kreiranju naše zajedničke budućnosti”, poručila je Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji na otvaranju obnovljene Radionice u Kreativnom distriktu.

Nova Radionica, u Evropskoj prestonici kulture, nekadašnje je zanatlijsko mesto u staroj fabrici žica, a danas prostor za vizuelnu umetničku produkciju, u koju se vraćaju novosadski umetnici i umetnice koji su tu nekada stvarali. Tada neuslovni prostori, sada su postali reprezentativni ateljei zahvaljujući donaciji Evropske unije od 1,3 miliona evra pomoću koje je zgrada rekonstruisana.

Foto: Eu info net

Tom prilikom otvorena je i prva izložba u Radionici pod nazivom Crteži putuju vremenom Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine, u okviru trodnevnog programa Zastava budućnosti. Ovo je zbirka dečjih i omladinskih radova koji su nastajali tokom više od pola veka unazad i broje više od 20.000 dečjih radova iz 110 zemalja sveta. Izložbu su obišli i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i Nemanja Milenković, direktor Fondacije EPK 2022.

Nadam se da će ova divna zgrada, koja je rekonstruisana zahvaljujući donaciji EU, ubuduće služiti za okupljanje kreativnih umova i promociju kulture i evropskih vrednosti, ali da će da osnaži i osobe sa invalditetom da iskažu sve svoje potencijale i talenat, rekla je Norčić Štamcar.

Novi Sad je među prvim gradovima van Evropske unije i od zemalja kandidata zapadnog Balkana proglašenih titulom Evropske prestonice kulture. U godini EPK predviđeno je 3.000 događaja uz učešće 4.000 umetnika, od kojih je 1.500 iz inostranstva.

Ukupan operativni budžet za Novi Sad 2022. iznosi oko 26 miliona evra, od čega 9,5 miliona evra dolazi iz grada, 7,5 miliona evra iz države i 4 miliona evra iz budžeta autonomne pokrajine. Jedini direktni finansijski doprinos EU je nagrada Melina Merkuri od 1,5 miliona evra. Međutim, Novi Sad 2022 uključuje 24 međunarodna projekta sufinansirana iz programa EU kao što su IPA HUSRB, Evropa za građane, Kreativna Evropa, Erazmus+, COSME, Interreg-IPA CBC Hrvatska-Srbija i INTERREG DTP (ukupno 3 miliona evra, od koristi ne samo Novosadskoj fondaciji već i drugim lokalnim kulturnim akterima).

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.1 ° C
13.1 °
13.1 °
98 %
1.1kmh
95 %
Uto
21 °
Sre
20 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
24 °

Poslednje vesti

Udruženi do čistije planine

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime