- REKLAMA -
-1 C
Užice
Početna Užice dr sc Ana Krivokuća: Nasleđe i rak

dr sc Ana Krivokuća: Nasleđe i rak

- REKLAMA -

U organizaciji Kola srpskih sestara, u prepunom Parohijskom domu u Užicu, je održano predavanje Značaj genetičkog testiranja kod naslednih oblika carcinoma.

Predavanje je održala dr sc Ana Krivokuća, naučni saradnik, rukovodilac Odseka genetičkog savetovališta za nasledni kancer Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je istakla da je genetičko testiranje važno zato što je to nova oblast koju treba približiti ljudima koji su van te srtuke.

-Genetičko testiranje danas možemo koristiti u više namena. Iz našeg biološkog materijala možemo da saznamo rizik za neke bolesti, rizik za neke bolesti i kolike su verovatnoće da ćemo oboleti. Kod već obolelih osoba možemo da vidimo na koji način će odgovoriti na neku terapiju, da li promeniti terapiju ili da li detaljnije pratiti te pacijente, rekla je Krivokuća.

Genetičko testiranje je proces koji upotrebljava medicinske laboratorijske testove za pronalaženje promena u genima. Ono se obično izvodi iz uzorka krvi. Proces omogućava identifikaciju pojedinaca i porodica pod rizikom za nasledni rak i danas je dostupan za većinu najčešćih naslednih kancerskih sindroma. Testiranje se sprovodi u porodicama sa pozitivnom istorijom što ukazuje bolest koja možda može biti nasledna.

Osobe koje nose nasledne mutacije ne moraju obavezno da obole od raka, ali nje za njih rizik od obolevanja tokom života znatno viši od proseka.

– Ukoliko se u porodici primeti veliki broj slučajeva obolevanja od karcinoma u mlađem životnom dobu kao i pojava višestrukih primarnih tumora kod obolelih, trebalo bi posumnjati na postojanje naslednog kancerskog sindroma, navela je doktorka.

Ona ističe da se na prisustvo raka možemo posumnjati u sledećim slučajevima:

Kada se u porodici pojavljuje već broj slučajeva raka ređeg tipa, kancer se kod članova porodice javljaja u mlađem životnom dobu nego što je to uobičajeno,pojava više kancera kod iste osobe,
pojava raka na oba polna organa, pojava više od jednog raka u detinjstvu među braćom i sestrama, pojava određene vrste raka kod pola kod koga to nije uobičajeno.

Genetičko testiranje sastoji se iz tri osnovna koraka: Savetovanje pre testa
Laboratorijske detekcije promena u genu odgovornom za naslednu predispoziciju
Post-test savetovanje

Užičanka Ana Krivokuća, molekularni biolog – genetičar, šef Odseka genetičkog savetovališta za nasledni kancer na Institutu za Onkologiju i radiologiju Srbije, dobitnik Godišnje nagrade za najinovativniju inicijativu 2019. za projekat Uspostavljanje protokola za genetičko testiranje naslednog karcinoma dojke upotrebom nove generacije sekvenciranja. Osim u Srbiji, znanje je usavršavala i u Nemačkoj, Norveškoj, Holandiji, Sloveniji, Austriji, Španiji, a trenutno radi na širenju panela gena koji se testiraju kao i na testovima koji se tiču farmakogenetike odnosno odgovora na terapiju.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
-1 ° C
-1 °
-1 °
69 %
4.6kmh
0 %
Sre
3 °
Čet
4 °
Pet
6 °
Sub
6 °
Ned
3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime