- REKLAMA -
18.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Nacrt Plana razvoja grada Užica 2023 -2030. godine pripreman uz širok društveni...

Nacrt Plana razvoja grada Užica 2023 -2030. godine pripreman uz širok društveni dijalog

- REKLAMA -

Otvoreni sastanak u okviru Javne rasprave o predlogu nacrta Plana razvoja grada Užica za period 2023-2030. godina sa zainteresovanim građanima, udruženjima, organizacijama civilnog društva, privrednicima danas je održan u prepunoj Velikoj Sali Gradske kuće. Duže od godinu dana kroz širok društveni dijalog Grad Užice je radio na kreiranju ovog plana razvoja, za koji je stiglo mnogo predloga i sugestija građana.

Kako je naveo predsednik skupštine Grada Užica Branislav Mitrović za pohvalu je širok stepen transparentnosti u izradi nacrta Plana razvoja jer su od prvog dana sugrađani, privrednici, udruženja, organizacije civilnog društva u svakoj fazi bili informisani o svakom koraku i u svakom trenutku su imali mogućnost da daju svoje sugestije i primedbe.

Sugestije u seoskim područjima su se uglavnom odnosile na pitanja koja se tiču infrastrukture, ali i koja se tiču mesta u vrtićima koja trenutno ne postoje, a što ostalom i jeste intencija gdradske valsti da se što više omogući deci iz seokskih sredina da budu uključena u predškolski proces. Videćete u ovom nacrtu plana razvoja postoje određeni predlozi za formiranje mesta za decu u vrtićima u seoskim područjima, rekao je Mitrović i dodao da misli da su došli do jednog jako dobrog dokumenta koji će biti životan i upotrebljiv u deceniji pred nama.

Iz područja grada Užica predlozi su se, kako je naveo Mitrović, najviše ticali  svakodnevnih komunalnih problema kao što je javna rasveta, ekologija u velikoj meri, a ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana u svojim predlozima posvetio pažnju pitanjima koja se odnose na ekonomski deo programa prvenstveno na turizam, na kulturu, sport.

Otvoreni sastanak je završna faza izrade nacrta Plana razvoja Užica na period od osam godina i kako je naveo zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović ovaj Plan razvoja je kreiran u trenutku velikih svetskih izazova, ali i kada veliki investicioni projekti i velika ulaganja podržana od strane Vlade Republike Srbije menjaju lice našeg grada

-Nakon otvorenog sastanka bi dokument trebao da se nađe pred gradskim većnicima, a kada ga oni usvoje, Plan razvoja će se naći pred odbornicima Gradske skupštine Užice koji će o njemu diskutovati, rekao je Stojadinović.

Mitrović je naveo da nakon usvajanja ovog dokumenta sledi postupak za izradu srednjoročnog, trogodišnjeg plana iz koga će proisticati kreiranje godišnjih budžeta.

Generalni direktor Valjaonice bakra iz Sevojna Dragan Subotić je u svom izlaganju na otvorenom sastanku rekao da može da pohvali dokument po obimnosti, ali da je njegova želja i da u Plan razvoja bude uključeno da od Sevojna do Užica putuje za desetak minuta, a ne sat vremena, kao i da Užice ima slobodna parking mesta, kao i to da Užice bude centar Zapadne Srbije i da je to ono za šta bi se on borio i zalagao. Takođe je naveo da bi voleo da zna koliki je budžet Užica za taj period od osam godina na period kojim je predviđen Plan razvoja grada. Subotić je istakao da u dokumentu nema povezanosti Užica i Čajetine i da ih on vidi kao celinu, jer bi udruženi neke strateške projekte uspešnije razvijali. Takođe je dodao da vazduh, voda i zaštita životne sredine su ono što bi trebalo da ima prioritet u Planu razvoja grada Užica.

Slađana Vasiljević je navela da je dobro da se ovaj dokument nađe u svakoj kući da svi pogledaju šta je u planu iz svake oblasti. Kao kritiku navela je da u dokumentu ima jedna loša rečenica koja kaže da su mediji skloni senzacionalizmu, što, kako je rekla, nije tačno. Jer kaže Vasiljević, neki su mediji skloni tome, a većina nije.

Mislim da su neke ideje i inicijative dobre. Moja ključna zamerka je da program za kulturu nije razvojni. Razvoj kulture bi bio da na primer u mesnim zajednicama Turica, Krčagovo imamo organizovane prostore gde bi se odvijale kulturne manifestacije. Mislim da su ustanove kulture u lošem stanju. Tako se na Filmskom pozorišnom festivalu sedi na polomljenim stolicama, cene karata su visoke i mislim da publika to ne zaslužuje, iako je taj festival nešto sa čime se ovaj grad ponosi. Zaključila bih da ustanove kulture moraju imati koncept rada koji je na principu cirkularne ekonomije, rekla je Vasiljević.

Organizatori Otvorenog sastanka u vezi sa nacrtom Plana razvoja grada su istakli da će svi predlozi i sugestije sa današnjeg sastanka biti zabeleženi i da će o njima razmatrati tematske grupe.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
heavy intensity rain
18.8 ° C
18.8 °
18.8 °
69 %
0.9kmh
100 %
Sub
19 °
Ned
17 °
Pon
16 °
Uto
23 °
Sre
22 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime