- REKLAMA -
4.1 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Na radnom sastanku o malinjacima u Zlatiborskom okrugu

Na radnom sastanku o malinjacima u Zlatiborskom okrugu

- REKLAMA -

 Članovi Udruženja proizvođača i prerađivača voća i povrća Privredne komore Srbije sa područja Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, održali su u Užicu radni sastanak na temu aktuelnog stanja u proizvodnji i na tržištu maline. Učešće je uzelo nekoliko najvećih prerađivača i izvoznika smrznutog voća, kao i predstavnici Saveza udruženja Srpska malina, koji je odnedavno postao član PKS.

U sklopu priprema za početak sezone berbe maline, razgovaralo se o trenutnom stanju u malinjacima na području Arilja, Užica, Bajine Bašte, Priboja, Prijepolja i Dragačeva i problemima koji  najviše opterećuju ovu branšu u fazama otkupa, prerade i izvoza. Posebno je naglašen problem smanjenja prinosa poslednjih godina, zbog neadekvatne  agrotehnike – od vrsta i kvaliteta sadnog materijala, preko obrade zemljišta i održavanja vodnog režima do nabavke i korišćenja sredstava za ishranu i zaštitu bilja.

 Navedeni su primeri dobre prakse gde vrhunski stručnjaci iz oblasti zaštite bilja angažovani od strane otkupljivača i prerađivača voća,  pružaju drgocenu podršku primarnim proizvođačima na terenu. Radi postizannja boljih rezultata potrebno je da poljoprivredni stručnjaci zaduženi za saradnju sa kooperantima budu još prisutniji na ternu, da bi se u najdelikatnijim fazama razvoja maline, odreagovalo pravovremeno i optimalno. Imajući u vidu veliki broj malinjaka, neophodno je da se i PSSS uključe mnogo aktivnije u ovaj posao. Takođe, treba  na vreme preduzeti mere protiv širenja biljnih bolesti iz zapuštenih i napuštenih  zasada, a doslednom primenom prospisa urediti upotrebu sredstava za zaštitu bilja uz adekvatno zbrinjavanje ambalaže.

Razmotrena su i pitanja rejonizacije voćarstva, uslova u otkupu, higijene berbe, oiguranja, rešavanja izazova Noro virusa i dr.

Naglašena je neophodnost uređenja odnosa svih učesnika u ovom velikom i važnom poslu, što podrazumeva da nadležni organi što doslednije i efikasnije sprovode propise.

Iznet je niz konkretnih primedbi i predloga  za unapređenje stanja, koje će PKS zastupajući interese svojih članova inicirati pre svega kod službi Ministarstva poljoprivrede (Uprava za zaštitu bilja, Sektor za agrarnu politiku, ruralni razvoj…), zatim kod Poreske uprave, lokalnih samouprava itd.

Uvažavajući sve značajne činioce koji utiču na cenu sveže i smrznute maline, zaključeno je da će ona biti rezultat delovanja tržišnih mehanizama, te da će poseban uticaj imati kvalitet ovogodišnjeg roda, pre svega uslovljen klimatskim uslovima u vreme berbe.

 

RPK Užice

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
mist
4.1 ° C
4.3 °
-1.7 °
89 %
1.5kmh
39 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
15 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

1007 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime