- REKLAMA -
32.2 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Mitrović: Na jesen mogućnost da biramo Savete mesnih zajednica

Mitrović: Na jesen mogućnost da biramo Savete mesnih zajednica

- REKLAMA -

Insistiraćemo da se demokratija izbora vrati i na nivo mesnih zajednica, poručili su iz odborničke grupe opozicione Grupe građana Sloga (izborna lista Da Užice ima budućnost – Glišo Vidović) u užičkoj skupštini tokom konstitutivne sednice 1. jula. Odbornici Sloge su bili protiv predloga da Branislav Mitrović ponovo bude izabran za predsednika Skupštine grada Užica.

  • Smatramo ga odgovornim za gušenje demokratije. Od 2016. godine do 2024. godine je bio presedavajući skupštinom, a dobro znate da su izbori za Savete mesnih zajednica zadnji put održani 2013. godine, naveo je za skupštinskom govornicom odbornik Glišo Vidović iz GG Sloga istakavši da, zbog neraspisivanja tih izbora, meštani i sela u prethodnom periodu nisu imali legitimne predstavnike niti su se pitali o svom budžetu, što je, kako je dodao, moglo da odgovara kompromitovanim ljudima i što je bilo podložno potencijalnim nezakonitim radnjama.

Vidović je podsetio da Skupština grada, odnosno njen predsednik, kao zakonodavna vlast, raspisuje izbore za članove Saveta mesnih zajednica.

Branislav Mitrović, aktuelni predsednik Skupštine grada Užica, podsetio je tokom konstitutivne sednice da su pre 2018. godine članovi Saveta mesnih zajednica birani na zborovima građana.

Podsetimo, izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi 2018. godine, propisan je osnovni delokrug rada Saveta mesnih zajednica i način izbora predsednika mesne zajednice i članova saveta.

  • Po tom Zakonu smo postali obavezni da to radimo u skladu sa direktnim izborima gde se građani, a ne političke partije, kandiduju za članove Saveta mesnih zajednica, a onda su se pred ovaj grad isprečile mnoge prepreke – do toga da nismo imali jasno definisane granice između mesnih zajednica, da se pojavio Zakon o adresnom registru, da smo do sada glasali za članove Saveta mesnih zajednica po zaseocima, pa smo morali da menjamo sve statute. I kada smo sve to učinili, desila se korona. Kada je to prošlo i kada smo dobili od svih mesnih zajednica usaglašene statute, počela je grupa izbora, od republičkih do ostalih, odgovorio je za skupštinskom govornicom Mitrović.

Predsednik Skupštine grada Užica je naveo da će po izglasavanju nove vlasti u gradu biti razmatrana jako kompleksna i specifična odluka o izboru za članove Saveta mesnih zajednica. Najavio je raspisivanje tih izbora.

  • Nema uopšte bojazni da ćemo na jesen imati mogućnost da biramo samo za Savete mesnih zajednica. Na savetima će biti kandidovati građani, po zakonu i po našoj odluci (o mesnim zajednicama na teritoriji Grada Užica prim. aut.), rekao je predsednik užičke skupštine.

Izbori za Savete mesnih zajednica bi trebalo da se odvijaju u skladu sa principima neposrednog i tajnog glasanja.

Foto screenshot Statut grada Užica

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
36 %
2kmh
7 %
Pet
33 °
Sub
35 °
Ned
34 °
Pon
33 °
Uto
38 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime