- REKLAMA -
1.9 C
Užice
Početna Srbija i region Ministarstvo energetike: Povoljniji uslovi ove godine za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim...

Ministarstvo energetike: Povoljniji uslovi ove godine za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima

- REKLAMA -

Subvencije za povećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima biće dostupne građanima u 131 lokalnoj samoupravi, koliko se prijavilo na javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike u junu i dobilo sredstva za sprovođenje tog programa, saopštili su iz tog ministarstva najavljujući da će sledeće sedmice potpisati ugovore sa lokalnim smaoupravama  nakon čega sledi  sprovođenje javnih poziva za privredne subjekte koji će izvoditi radove. Planiraju da tokom leta raspišu prve javne pozive za građane.

Ministarka Dubravka Đedović je naglasila da su uslovi javnog poziva za lokalne samouprave ove godine napravljeni tako da se olakša učešće najmanje razvijenih opština i onih sa visokim zagađenjem.

  • Podrška države i lokalnih samouprava daje mogućnost građanima da izdvoje manje novca za mere kao što su zamena stolarije u domaćinstvu, poboljšanje izolacije krova i zidova, ugradnju efikasnijih kotlova ili ugradnju solarnih panela, a sa kojima smanjuju svoje troškove za energiju, ali i doprinose većoj energetskoj nezavisnosti i zdravijoj životnoj sredini za sve, rekla je Đedović.

Prema pojašnjenju izz Ministratsva rudarstva i energetike, ovogodišnjim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za opštine čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, koje mogu da učestvuju sa 30 odsto sredstava u ukupnoj vrednosti podsticaja koje dodeljuju Ministarstvo i lokalne samouprave. Od 19 opština koje spadaju u grupu devastiranih, 15 je podnelo prijavu.

Povoljniji uslovi predviđeni su i za gradove i opštine sa visokom zagađenošću vazduha, koje učestvuju sa minimalno 40 odsto u ukupnoj vrednosti podsticaja, naveli su. Od ukupno 40 jedinica lokalnih samouprava koje spadaju u ovu grupu, na javni poziv prijavilo se 34. Ostali gradovi i opštine će, kao i do sada, zajedno pokrivati do 50 odsto troškova po domaćinstvu uz ravnopravno učešće, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

  • Veliki broj prijavljenih lokalnih samouprava za novi program za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova pokazuje da je tema energetske efikasnosti prepoznata kao prioritet ne samo u Vladi, nego i od strane gradova i opština, kao i samih građana. Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a za subvencije je izdvojeno oko 2,7 milijardi dinara. Naš plan je da još 50.000 domaćinstava dobije subvencije, jer smo obezbedili duplo više sredstava, rekla je ministarka Dubravka Đedović.

Prema navodima iz ministartsva, ukupna vrednost opredeljenih bespovratnih sredstava za građane iznosi 1,79 milijardi dinara, od čega je 978,3 miliona dinara ili 55 odsto obezbedilo Ministarstvo, a 813,8 miliona dinara jedinice lokalne samouprave, odnosno 45 odsto.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
1.9 ° C
1.9 °
1.9 °
84 %
1.4kmh
90 %
Uto
2 °
Sre
4 °
Čet
3 °
Pet
3 °
Sub
2 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime