- REKLAMA -
21.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Milionska pljačka u gradu koji se guši?(AUDIO)

Milionska pljačka u gradu koji se guši?(AUDIO)

- REKLAMA -

Narodna stranaka Užice podnela krivičnu prijavu protiv Tihomira Petkovića i Miće Mićića nakon što je došla u posed dokumentacije koja, kako tvrde, dokazuje da su oštetili gradski budžet, malverzacijama u procesu gasifikacije, posredstvom AD Užice-gasa. Petković i Mićić odbacuju optužbe.

Predmet pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Poverenica Narodne stranke Užice Ivana Parlić je podnela Višem javnom tužilaštvu u Užicu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića i direkora MPP Jedinstvo Miće Mićića. Razlog je, kako je navela, osnovana sumnja da su krivičnim delom(zloupotreba službenog položaja iz čl.359 stav 3 u vezi sa čl.33 Krivičnog zakona Republike Srbije) pribavili imovinsku korist AD Užice-gasu, na štetu lokalne samouprave i građana Užica.  

Parlić je navela da je Narodna stranka Užice došla u posed dokumentacije koja dokazuje da su Petković i Mićić osmislili i sproveli mehanizam za milionsku pljačku građana Užica posredstvom akcionarskog društva Užice-gas.

Krivično delo su učinili, kako je Parlić navodila u saopštenju, osnivanjem akcionarskog društva Užice-gas u kojem je Grad doveden u podređeni položaj lažnim prikazivanjem osnivačkih uloga, te zloupotrebama sa taksama za konvertovanje i priključenje osam kotlarnica na gas, zloupotrebama u vezi sa cenama priključka na domaćinstva na gasnu mrežu i štetnim ugovaranjima sa nepovoljnom i previsokom nabavnom cenom energenata.

 

Gasifikacija prioritet zbog zagađenosti u gradu

Parlić je podsetila da je gasifikacija bila među prioritetnim projektima lokalne samouprave i pre osnivanja AD Užice gas 2007. godine, zbog čega se, napominje, Grad i zadužio.

Foto:screenshot

Već u osnivačkom aktu akcionarskog društva, kako u saopštenju navodi Parlić, počelo se sa pripremnim radnjama za buduće sticanje protivpravne imovinske koristi AD Užice – gas, na štetu lokalne samouprave. 

Foto:screenshot

–  Drsko i bezobzirno, gradonačelnik Petković i vlasnik privatne kompanije MPP Jedinstvo Mićić obezebedili su Gradu podređeni položaj u novoosnovanom akcionaskom društvu Užice – gas, MPP Jedinstvu povlašćeni položaj, a stvorenom AD Užice – gas monopolski položaj na tržištu, za razliku od svega 8.000 eura – za koliko je veći novčani osnivački ulog privatne kompanije. Mahinacijama je određeno da Grad Užice ima 30 odsto, a MPP Jedinstvo 70 odsto udela u AD Užice – gas, navela je Parlić u saopštenju.

Foto:screenshot

Posebno je skandalozno, dodala je Parlić, kako je definisan nenovčani ulog MPP Jedinstvo.

–  Naime, Grad je priznao ovoj privatnoj kompaniji da njen nenovčani ulog bude neverovatnih 12.750.000 evra. Reč je o budućoj naplati priključka od 13.500 potencijalnih, budućih individualnih potrošača. Dakle, Grad je priznao ovoj privatnoj kompaniji da njen nenovčani ulog bude novac građana Užica koji će kao budući potrošači na ime priključka platiti ovoj kompaniji. Tako je na samom početku, za jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, novoformirano AD Užice – gas, bez tržišne logike, a zarad protivzakonitog sticanja profita odredilo najvišu cenu priključka na gas u Srbiji od skoro 1.000 evra po domaćinstvu (13.500 potrošača X 1000 evra = osnivački ulog Jedinstva), pojasnila je u saopštenju Ivana Parlić.

Tihomir Petković je kao netačnom ocenio tvrdnju Ivane Parlić da je ugovorom predviđeno da će uplate građana za priključak biti uračunate Jedinstvu kao ulog u kapitalu Užice-gasa.

Foto:screenshot

Petković je istakao u saopštenju da su interesi Grada, kao manjinskog akcionara, zaštićeni takozvanim zlatnim klauzulama u ugovoru o osnivanju Užice-gas.

Foto:screenshot

–  Važno je napomenuti da je bitno poznavati ugovore koji su potpisani između, u to vreme, Opštine Užice i Nis Energogasa, sada Srbijagasa i ugovora o osnovanju AD Užice-gas. Ugovorom i aneksom ugovora 1 i 2 su deifnisana i utvrđena prava i obaveze ugovorenih strana, čime je učešće opštine Užice izmenjeno i svedeno na 34 % odsto, kao i da se učešćem u sufinansiranju Opština Užice odrekla prava svojine na primarnom gasovodu u korist preduzeća NIS-Srbijagas. Zauzvrat je stekla pravo da na području opštine Užice gradi sekundarnu i distributivnu mrežu, vrši distribuciju gasa i naplaćuje troškove za pristup korišćenje energetskog sistema. Ovo svoje pravo je Grad Užice uneo u AD Užice-gas kao svoj kapital, čime je stvorena činjenica da AD Užice-gas jedino raspolaže kapacitetom gasa u Užicu i jedino ono može vršiti priključenje, objasnio je direktor Užice-gasa Milan Sekulić.

 

Ivana Parlić tvrdi da je Užice – gas postao instrument za pljačkanje budžeta Grada Užica, zaduživanje JKP Gradska toplana i pljačkanje Užičana, kako je napisala, kroz najskuplju cenu gasnog priključka u Srbiji, najskuplju nabavnu cenu gasa u Srbiji, najskuplju cenu koju plaćaju krajnji potrošači, kao i ubedljivo najskuplje konverzije kotlarnica u državi.

–   Priključak od 490 evra je sigurno najjeftiniji u Srbiji, dok priključak od 650 evra plus PDV sigurno spada među najjeftinije. Primera radi, visina priključka na kojoj je distirbuter Srbijagas je 112. 693 dinara i plaća se jednokratno, naveo je direktor AD Užice-gas Milan Sekulić.

Foto:screenshot

 

Ni Petković se ne slaže sa tvrdnjama Ivane Parlić da Užičani plaćaju najskuplju cenu priključka za gas.

Foto:screenshot

Posao preplaćivan i 13 puta više?

Ivana Parlić je naglasila da konverzija osam kotlarnica najslikovitije pokazuje razmeru kriminalnih aktivnosti i pljačke. Dodala je da se naneta šteta meri stotinama hiljada evra.

–    Svih osam je urađeno po istom principu. U odnosu na ponudu Srbijagasa, kotlarnice su plaćene 12, 13 puta skuplje, istakla je Parlić navodeći konverziju kotlarnice Lipa kao primer.

Foto:screenshot

 

–   AD Užice-gas je za kotlarnicu Međaj izdalo samo tehničke uslove za priključenje. Ponuda nije nikada data, naveo je za Radio Lunu direktor AD Užice-gas Milan Sekulić.

Za deset metara 130.000 evra? Parlić o kotlarnici u Sevojnu

 

Gas preko posrednika- jedinstven slučaj u Srbiji?

Poverenik Narodne stranke Užice Ivana Parlić u saopštenju je istakla da JKP Gradska toplana plaća gas nepunih sedam dinara skuplje od cene po kojoj ga prodaje Srbijagas.

Razlog je jedinstven u Srbiji, kako je navela, pisana naredba bivšeg gradonačelnika Petkovića, iz 2018. godine, da se gas nabavlja isključivo posredstvom AD Užice – gas.

–   Kako JKP Gradska toplana na godišnjem nivou isporuči pet milona kubika gasa prema krajnjim korisnicima, jasno je da se u AD Užice – gas godišnje sliva 30.000.000 dinara ekstraprofita direktno iz džepa krajnjih potrošača, samo po ovom osnovu, navela je u saopštenju Parlić.

Petković je negirao navode Parlić. Tvrdi da se na tenderima za nabavku gasa nije javljao Srbijagas.

Foto:screenshot

 

Direktor AD Užice-gas Milan Sekulić o dugovanju Gradske toplane:

Foto:screenshot

Mogli i jeftinije?

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić tvrdi da je Grad Užice u prehodne dve godine na raspisanom javnom pozivu i od drugih dobijao ponude za nabavku prirodnog gasa, kako je istakao, po daleko nižim cenama od one koju je ponudilo Užice-gas.

–   Međutim, te ponude su odbijane sa obrazloženjem da gas mora da se uzima od AD Užice-gas jer mu toplana duguje i da bi neko drugi isporučivao, mora da isplati sva dugovanja koja u datom trenutku postoje u Gradskoj toplani prema Užice-gasu. Oni taj dug uvek drže zbog toga i Grad kaže da nije u mogućnosti da to izmiriti. To je način na koji oni praktično fingiraju javni poziv i dodeljuju uvek Užice-gasu snabdevanje, pa i ako je cena od drugih proizvođača 100.000 evra jeftinija u odnosu na Užice- gas, naveo je Aleksić u Užicu. On je rekao da pojedina lokalna javna preduzeća režimu služe za izvlačenje novca, objasnivši da se ti koruptivni mehanizmi odvijaju uglavnom tako što se određene usluge pretplaćuju.

Na konferenciji u Užicu, Ivana Parlić je podsetila da je krajem prošle godine direktor JKP Gradska toplana pokušavao na sednici užičke skupštine da skrene pažnju da je na njega izvršen pritisak da preduzme radnje koje štete tom javnom preduzeću. 

Da su mislili da je štetan ugovor o Užice-gasu, kako je naveo bivši gradonačelnik Petković, moja dva naslednika i prethodnika mogla su da pokrenu aktivnosti na raskidu ugovora.

–    Činjenica da do toga nije došlo, govori sama po sebi, naveo je u saopštenju Petković, inače funkcioner SNS i narodni poslanik. Napisao je da poverenica Narodne stranke u Užicu nestručnim i neveštim izmišljanjem afere pokušava da promoviše stranku. 

Poverenica Narodne stranke Užice je Petkovićevo saopštenje okarakterisala kao zamajavanje javnosti. Parlić se nada da će istraga biti pokrenuta i proširena na sve odgovorne učesnike, kako je navela, bez obzira kojoj stranci pripadaju.

NS: Tužilaštvo da reaguje

Iz Narodne stranke su naveli da je predmet ustupljen Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu. Pozivaju tužilaštvo da ispita eventualne zloupotrebe, procesuira odgovorne, pokrene istragu.

–   Za to je potrebno vreme. Bićemo stprljivi. Sačekaćemo da vidimo da li organ koji je nadležan za suzbijanje ovakve vrste krivičnih dela može samostalno da radi svoj posao ili ne. U ranijim slučajevima je vrlo često odgovor bio ne, ali možda je tužilaštvo u Kraljevu spremnije da se u jedan ovakav obračun upusti, naveo je u Užicu član predsedništva Narodne stranke i predsednik pravnog saveta Narodne stranke Vlada Gajić.

 

Čeka i Tihomir Petković, sada i narodni poslanik, zvaničan epilog, ali i javno izvinjenje Ivane Parlić da je ne bi, kako navodi, krivično gonio zbog lažnog prijavljivanja.

Da su sve totalne laži, tvrdi generalni direktor MPP Jedinstvo Mića Mićić. Nije javno želeo da se izjašnjava povodom iznetih optužbi Narodne stranke objasnivši za Radio Lunu da neće da ulazi u političku polemiku. Mićić podseća da je zahvaljujući Jedinstvu pre dvadeset godina Užice dobilo gas.

Da se upusti u političku raspravu nije želeo ni direktor AD Užice-gas Milan Sekulić. Za Radio Lunu kaže da neće da meša poslovanje akcionarskog društva sa politikom.

Svi objekti nelegalni?

Ivana Parlić je navela da direktori Gradske toplane Užice tvrde da konvertovane kotlarnice nemaju upotrebnu dozvolu niti svu dokumentaciju koja joj prethodi.

–    Radi se o potpuno nelegalnim objektima, što bi mogao biti predmet eventualne krivične prijave protiv Sekulića. Pokušaćemo da dođemo do dokaza. Za sada imamo samo izjave, rekla je Parlić tokom konferencije na kojoj se čulo i da bi građani Užica koji koriste gas, mogli da ostanu bez grejanja ukoliko bi inspekcijske službe utvrdile da su objekti nelegalni.

Više od 450 građana Užica se prijavilo za ovogodišnju akciju Užice- čistiji grad. Do kraja godine počeće da koristi gas kao energent.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
21.9 ° C
21.9 °
16.4 °
59 %
1.5kmh
0 %
Ned
37 °
Pon
33 °
Uto
33 °
Sre
36 °
Čet
28 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime