- REKLAMA -
13.9 C
Užice
Početna Srbija i region EKO Libergraf: Gradska uprava za urbanizam ponovo krši propise u vezi izgradnje MHE...

Libergraf: Gradska uprava za urbanizam ponovo krši propise u vezi izgradnje MHE na teritoriji grada Užice

Prenosimo u celosti saopštenje Vladana Sinđića, izvršnog direktora Građanske čitaonice Libergraf

- REKLAMA -

JP Elektroprivreda Srbije je 19.04.2021. godine započela postupak pribavljanja Lokacijskih uslova za izdavanje nove građevinske dozvole za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE “Pod Gradom”. Ovaj predmet je u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola zaveden pod brojem ROP-UZI-11273-LOC-1/2021. Podsećamo da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture postupajući po inicijatii Građanske čitaonice “Libergraf” poništilo Rešenje o izmenama građevinske dozvole izdate 2000. godine kojom je odobrena rekonstrukcija i revitalizacija nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja “Stara hidrocentrala na Đetinji”. Nakon toga, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, postupajući po zahtevu Libergafa, doneo Rešenje kojim se zabranjuje svako dalje izvođenje radova i nalaže vraćanje objekta i njegove okoline u prvobitno stanje.

Građanska čitaonica “Libergraf” je ostvarila uvid u dokument “Informacija o lokaciji” koji je izdat 23.04.2021.godine u postupku izdavanja lokacijskih uslova od strane Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove Grada Užice koji je zaveden pod brojem 353-361/21-02. Na osnovu sadržaja ovog dokumenta odgovorno tvrdimo da  Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove Grada Užice prema spomeniku kulture “Stara hidrocentrala na Đetinji” nastavlja da se ponaša bahato, neodgovorno i suprotno propisima. Naime, ovaj dokument služi da investitoru pruži informacije o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katarstarskoj parceli na osnovu  planskog dokumenta.

Dokument u koji smo ostvarili uvid ne sadrži potpune informacije o ograničenjima gradnje koje je Gradska uprava za urbanizam predložila a Skupština Grada usvojila kao Odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji Grada Užice. Ovom odlukom zabranjuje se dalja izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji grada Užica do usvajanja  izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na pravila uređenja i građenja, kao i drugih uslova za izgradnju malih hidroelektrana. Na ovaj način Gradska uprava za urbanizam je prekršila Odluku Skupštine Grada Užice i investitora dovela u zabludu.

Zahtevamo od Gradske uprave za urbanizam izgradnju i imovinsko pravne poslove Grada Užice da hitno donese Zaključak kojim se odbacuje zahtev investitora JP Elektroprivreda Srbije za izdavanje lokacijskih uslova za rekonstrukciju i revitalizaciju sa dogradnjom MHE “Pod Gradom” jer je pomenutom odlukom Skupštine Grada ova intervencija zabranjena.

Na linku http://libergraf.rs/2021/04/15/stara-hidrocentrala-na-detinji/#more-235 – tok postupka i sve informacije o utvrđenim nepravilnostima u slučaju Stara hidrocentrala na Đetinji, a koje su predhodile postupku koje su u toku. 

Zabrana daljih radova na hidrocentrali Pod gradom

#medijskoskloništeužice

 

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
clear sky
13.9 ° C
13.9 °
12.4 °
54 %
2.1kmh
0 %
Pon
16 °
Uto
19 °
Sre
23 °
Čet
25 °
Pet
20 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime