- REKLAMA -
20.5 C
Užice

Kosjerić ponovo na sajtu Agencije

- REKLAMA -
Nakon tehničkih problema, dostupni podaci o koncentracijama zagađujućih materija

 

Građani Kosjerića, nakon četiri dana prekida, ponovo mogu na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine da prate podatke o kvalitetu vazduha u toj opštini.

Kako saznajemo iz Agencije za zaštitu životne sredine, loš signal interneta je razlog tehničkog problema zbog kojeg je došlo do zastoja u prenosu podataka tokom prethodna četiri dana. I za taj period su sačuvani podaci o kvalitetu vazduha sa automatske merne stanice u Kosjeriću koja, kažu, nije prestajala da radi.

Stacionarna automatska merna stanica u prigradskoj zoni, na lokaciji izabranoj primenom stručnih kriterijuma kako nam je objašnjeno, u sklopu državne mreže monitoringa u realnom vremenu meri koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Objavljeni podaci o koncentracijama zagađujućih materija u vazduhu su, podsećamo, preliminarni i neprovereni, ali pouzdani, kako tvrde iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Kosjerićki vazduh bez ocene kvaliteta
Agencija za zaštitu životne sredine, podsećamo, proverava podatke i daje konačnu ocenu kvaliteta vazduha u gradovima i opštinama Srbije u godišnjem izveštaju.
Kvalitet vazduha u Kosjeriću od 2014. godine nije ocenjen ni kategorisan zbog nedovoljnog obima referentnih podataka.
Podaci Agencije za zaštitu životne sredine iz godišnjih izveštaja pokazuju da je vazduh u Kosjeriću 2014. godine bio prve kategorije, čist ili neznatno zagađen, što je, podsetimo, pomak u odnosu na godinu dana ranije kada je zbog umerenog zagađenja vazduh u Kosjeriću svrstan u drugu kategoriju kvaliteta. Prekomerno zagađenje vazduha, i treća kategorija njegovog kvaliteta, bilo je prisutno u Kosjeriću tokom 2012. i 2011. godine.

Tokom 22 novembarska dana su u Kosjeriću prekoračene dnevne granične vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, potvrdio nam je u nezvaničnom razgovoru načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine Milenko Jovanović.

Procenjuje da individualna ložišta, uz nepovoljne meteorološke uslove, najviše utiču na višednevno nagomilavanje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, posebno, kako je objasnio Jovanović, u mestima u kotlinama, poput KosjerićaUžica i Valjeva, u kojima je smanjena provetrenost.

Jučerašnja kiša je doprinela da se zagađenje vazduha u Srbiji smanji. Današnji podaci Agencije ukazuju da je vazduh u Kosjeriću odličan.

Lakše se diše u Užicu
 
Smanjilo se zagađenje vazduha u Užicu sa kategorije opasnog na kvalitet koji je nezdrav za osetljivu populaciju.
http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/UEko.html

 

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine nas nezvanično podseća da država pod posebnim interesom prati kvalitet vazduha u Kosjeriću, imajući u vidu da se monitoring obavlja u aglomeraciji koja obuhvata teritoriju opštine.

Više mernih mesta, možda i u Požegi?
 
Kako nezvanično saznajemo, Agencija za zaštitu životne sredine planira da u naredne dve godine poveća u Srbiji broj mernih stanica koje će pratiti koncentracije suspendovanih čestica PM 10, inače, dominantne zagađujuće materije na području Srbije.
Prema nezvaničnim najavama, Požega bi mogla da uspostavi merno mesto za praćenje čestica PM 10, što će zavisiti od dodatnih analiza i finansija. Broj mernih stanica povećaće se u zavisnosti od realnih potreba, dodatnih analiza i novca kojeg bi država ili lokalne samouprave trebalo da izdvoje za postavljanje, obnavljanje i održavanje opreme.
Ministarstvo zaštite životne sredine je nedavno formiralo radnu grupu za smanjenje aerozagađenja, kako su saopštili, u nameri da sistemski reše problem koji, sem što se negativno odražava na zdravlje ljudi, utiče i na životnu sredinu.
Radna grupa, kako je predočeno, sastajaće se periodično. Imaće zadatak da pronađe uzroke koji su doveli do povećanja zagađenja vazduha u ugroženim sredinama, da predloži mere za pobošljanje kvaliteta vazduha među kojima je povećanje monitoringa kvaliteta vazduha i broja mernih stanica u opštinama i gradovima Srbije.

Podsetimo, Opština Kosjerić planira da od sledeće grejne sezone koristi biomasu za grejanje stambenog i poslovnog prostora u sistemu daljinskog grejanja JKP Gradske toplane.

Oko 120 miliona dinara vrednim poduhvatom, planiraju u Kosjeriću da dograde postojeću kotlarnicu sa dva kotla na drvnu sečku, snage po dva megavata, sa pratećom opremom i skladištem ogreva.

Mazut se trenutno koristi kao gorivo kako bi se toplotnom energijom snabdevalo blizu 300 korisnika sistema daljinskog grejanja i zagrevalo iznad 24.600 kvadratnih metara površine.

Kako nam je predočeno, uz zamenu uvoznog mazuta lokalno dostupnim obnovljiivm izvorom energije, plan je da se kosjerićkom sistemu daljinskog grejanja priključe zgrade osnovne i srednje škole, Doma zdravlja, dve sportske hale i stambena zgrada. 

Tim potezom, podsećamo, bile bi ugašene individualne kotlarnice u obrazovnim i zdravstvenoj ustanovi, javnim objektima za čije se zagrevanje koriste ugalj, drva ili mazut. Broj korisnika usluga JKP Gradska toplana povećao bi se za duplo.

Iz Gradske toplane nam kažu da je, pored proširenja kotlovskih postrojenja, u planu i rekonstrukcija postojećih toplotnih podstanica kako bi se prilagodile indirektnom sistemu grejanja na koji bi trebalo da pređu. Kada plan bude sproveden u delo, domaćinstva u Kosjeriću dobiće mogućnost da se priključe sistemu daljinskog grejanja. Do finansijera i konkretnih pomaka, uglavnom se za grejanje u kućama koristi ugalj i drvo.

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/SEPA

https://www.radioluna.info/uzicki-kraj/uPoMoc/23312/-kosjeric-ponovo-na-sajtu-agencije.html
- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
light rain
20.5 ° C
20.5 °
20.5 °
81 %
1.4kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

163 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime