- REKLAMA -
14.4 C
Užice

Kosjerić hoće biomasu

- REKLAMA -
Planiraju dogradnju postojeće kotlarnice

Opština Kosjerić planira da od sledeće grejne sezone koristi biomasu za grejanje stambenog i poslovnog prostora u sistemu daljinskog grejanja JKP Gradske toplane.

–         Projektom su planirana dva kotla na drvnu sečku, snage po dva megavata, sa pratećom opremom i skladištem ogreva, kaže za RAM mrežu direktor JKP Gradska toplana Borko Radosavljević objasnivši da je plan da kotlovi budu smešteni u dograđenom delu postojeće kotlarnice.

Uz finansijera, od sledeće godine
Idejni projekat lokalne samouprave i neophodna dokumentacija su, po rečima Borka Radosavljevića, predati Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima kako bi se razmotrila mogućnost finansiranja tog poduhvata. Za njega je, prema prvim procenama, potrebno oko 120 miliona dinara.
Po rečima Radosavljevića, ukoliko projekat dobije finansijsku podršku Kancelarije do kraja godine, početkom sledeće bi bila raspisana javna nabavka za izvođenje radova koji bi, potom, bili završeni do naredne grejne sezone.

Trenutni ukupni instalisani kapacitet kotlovskog postrojenja u vlasništvu kosjerićke Gradske toplane je 7,5 MW.

–         Imamo dva kotla, jedan snage četiri megavata, a drugi je snage tri i po megavata. Taj drugi je u  lošem stanju. Uglavnom služi kao rezerva, u slučaju kvara na ovom kotlu ili baš u vršnom opterećenju, u periodima najveće hladnoće, kaže Radosavljević.

Toplana u Kosjeriću greje ukupno iznad 24.600 kvadratnih metara površine. Mazut se koristi kao gorivo kako bi se toplotnom energijom snabdevalo blizu 300 korisnika usluga Gradske toplane, oko 250 stanova i 40 korisnika poslovnog prostora. Među njima su veće stambene zgrade, poslovni objekti u centru, zgrade opštinske uprave, policije, pošte, apoteke, banke, vrtića i Doma kulture.

Plan je da se sistemu daljinskog grejanja priključe zgrade osnovne i srednje škole, Doma zdravlja i sve sportske hale.

–         Pre nekoliko godina je započet proces proširenja toplifikacione mreže. Urađena je toplovodna mreža, ali neophodno nije završeno kako bi se pustilo u funkciju, kaže Radosavljević.

Neophodno je, dodaje, proširiti kotlovske kapacitete i rekonstruisati postojeće toplotne podstanice, prilagoditi ih indirektnom sistem grejanja na koji bi trebalo da pređu.

–         Ta nova, proširena mreža je dovedena do objekata srednje i osnovne škole, do Doma zdravlja, dve sportske hale, nove, velike stambene zgrade kod crkve. U tim objektima su ugrađeni izmenjivači, ali je problem što postojeće zgrade nemaju takve podstanice jer su bile predviđene za direktan sistem, navodi Radosavljević.

Prilagođavanje postojećih podstanica novom sistemu košta oko 20 miliona dinara. Radosavljević kaže da se prilagođavanje planira poslednjih godina, ali da novac za sada nije obezbeđen.

U slučaju i te finansijske podrške, kako ističe Radosavljević, Gradska toplana bi duplirala broj korisnika. Domaćinstva, koja uglavnom za grejanje koriste drvo ili ugalj, dobila bi mogućnost da se priključe sistemu daljinskog grejanja tog javno komunalnog preduzeća.

Dogradnjom postojeće kotlarnice, kotlovima ukupne snage četiri megavata, drvna sečka zameniće mazut kao energent. Mazut će se koristiti kao rezerva, u slučaju potrebe. Zatrebaće, kaže Radosavljević, i u slučaju planiranog i delimično odrađenog proširenja. Ne isključuje mogućnost da sa povećanjem broja korisnika poraste i broj kotlova na biomasu.

Porašće toplotni kapacitet i broj zaposlenih na prikupljanju i pripremi drvne sečke, kako navodi Radosavljević, prelaskom sa uvoznog mazuta na lokalno dostupnu biomasu.

Pisali smo: Zlatiborski okrug zagrejan za biomasu
http://old.radioluna.rs/uzicki-kraj/uPoMoc/22469/zlatiborski-okrug-zagrejan-za-biomasuaudio.html

–        Drvna biomasa je od 30 do 40 odsto jeftinija od mazuta u normalnim uslovima, a još je veća razlika kad cena mazuta poraste, naglašava Radosavljević podsetivši da je ovog oktobra u odnosu na prethodni mazut poskupeo za 40 odsto.

–         Da je ostala takva cena mazuta, nama bi skoro sav prihod otišao samo na nabavku energenta, isitče Radosavljević podsetivši da u poslednjih deset dana pada cena te uvozne sirovine koje će, smatra, sve manje biti na domaćem tržištu.

U Kosjeriću, prelazak sa mazuta na biomasu doprineće poboljšanju kvaliteta vazduha u toj opštini koja najčešće tokom grejne sezone beleži prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu.

Prema preliminarnim, nepotvrđenim, podacima Agencije za zaštitu životne sredine, sa automatske merne stanice, Kosjerić tokom novembra beleži više od pet dana sa dnevnim koncentracijama suspendovanih čestica PM 10 najmanje duplo većim od dnevno dozvoljene granične vrednosti. 

Podaci o kvalitetu vazduha u Kosjeriću nisu dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kako nam kažu, privremeno. 

http://www.amskv.sepa.gov.rs/pregledpodataka.php?stanica=28

Godinama užički Zavod za javno zdravlje ispituje kvalitet vazduha u Kosjeriću. Ispitivanja se obavljaju na sedam mernih mesta.

Kako za RAM mrežu objašnjava načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju dr Olivera Janjić, Zavod za javno zdravlje Užice godišnje u Kosjeriču beleži 56 merenja koncentracija ukupnih suspendovanih čestica.

–         Može se reći da su rezultati za ovi godinu na neki način zadovoljavajući, ako posmatramo izveštaj iz 2017. godine, jer se rezultati upoređuju na godišnjem nivou, kaže dr Janjić dodavši da Zavod za javno zdravlje Užice, po nalogu Opštine Kosjerić, mesečno ispituje koncentracije ukupnih taložnih materija.

–         Nema nekakvih pokazatelja da je značajno ugrožen kvalitet vazduha u Kosjeriću na osnovu ovih prvih deset meseci, navodi dr Olivera Janjić. Slično tvrdi i lokalni ekološki inspektor Dragan Milaković.

Za RAM mrežu kaže da vazduh u Kosjeriću nije niti katastrofalniji niti bolji od onog u većini drugih mesta.

Ovogodišnji automatski monitoring
 
–          Tokom više od 50 dana od januara do aprila su beležena u Kosjeriću prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10, prenose Novosti reči direktora Agencije za azštitu životne sredine Filipa Radovića.
Sa promenom vremena i prestankom grejne sezone, kako tvrde iz Agencije za zaštitu životne sredine,prekoračenja nema.
–          –         U periodu od juna do 1. oktobra 2018. godine može se reći da je vazduh u Kosjeriću bio zadovoljavajućeg kvaliteta, a koncentracije praćenih polutanata su bile ispod graničnih vrednosti, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, a prenele Novosti.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:760937-Sta-utice-na-kvalitet-vazduha-koji-udisemo

Na području Srbije, kako se navodi u Godišnjem izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, suspendovane čestice su prošle, kao i prethodnih godina, bile dominantna zagađujuća materija.

Bez ocene kvaliteta
 
–          Kvalitet vazduha u Kosjeriću prošle godine nije ocenjen niti kategorisan, kako se navodi u Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji 2017. godine, zbog nedostatka podataka i nedovoljne realizacije merenja.
      Zbog nedovoljnog obima referentnih podataka, kvalitet vazduha u Kosjeriću nije određivan od 2014. godine. Te godine, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Kosjeriću je bio prve kategorije, čist ili neznatno zagađen.
Umereno zagađenje je 2013. godine svrstalo vazduh u Kosjeriću u drugu kategoriju kvaliteta. Prekomerno zagađenje vazduha je bilo prisutno u Kosjeriću tokom 2012. i 2011. godine.
        http://www.sepa.gov.rs/download/VAZDUH2017.pdf

Na kvalitet vazduha u Kosjeriću utiče veći broj individualnih ložišta, rad kotlarnica Graske toplane i u školama, industrijskih postrojenja. Zagađenju doprinose i meteorološki uslovi i geografski položaj opštine u kotlini.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
92 %
0.4kmh
37 %
Uto
20 °
Sre
18 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

854 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime