- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Komunikacija između mame i tate je ključna u roditeljstvu

Komunikacija između mame i tate je ključna u roditeljstvu

- REKLAMA -

Edukativni karavan Na putu kroz roditeljstvo koji je danas boravio u Užicu pružio je priliku sadašnjim i budućim roditeljima da čuju savete kako da unaprede svoj odnos i reše određene dileme na putu kroz roditeljstvo.

Učesnici su bili stručnjaci iz oblasti roditeljstva, Senka Simonović, poznati psiholog i dečiji psihoterapeut, Miša Stojiljković, novinar, psiholog i autor emisije i podkasta Tata ti si lud i Jovana Ružičić, osnivač i direktor Centar za mame, koji su svojim savetima osnažili roditelje na njihovom putu kroz roditeljstvo.

Foto: M. H.

U ime grada Užica prisutne je pozdravila pomoćnica gradonačelnice Užica Mirjana Radivojčević koja je navela da je roditeljstvo najzahtevniji, najteži i najodgovorniji posao za svakog čoveka koji se našao ili će se naći u ulozi roditelja. Ona je istakla da je mnogo izazova pred svakim roditeljem u 21. veku, a recepta za idealno roditeljstvo nema, ni ti ga je ikada bilo.

Neophodna je stalna edukacija i razmena informacija, podrška i osnaživanje roditelja kako bi pronašli najbolji put do svog potomstva i usadili mu vrednosti koje treba da budu temelje zdravog i odgovornog društva. Važno je svojim primerom deci pokazivati kako se neguje odnos pun ljubavi i poštovanja u valstitoj kući, školi u svakoj okolnosti u kojoj se možemo naći, poručila je Radivoječević.

Foto: M. H.

Kroz ove radionice prema rečima novinara i psihologa Miše Stojiljkovića ideja je da ohrabre muškarce da lakše private tu ulogu, ali mame i sve žene koje su uključene u odgajanje deteta da imaju malo više poverenja u muškarce.

Nije retko da muškarci dobiju poruku iz svoje sredine, ajde skloni se mi ti znamo bolje. Ne želim nikoga da vređam, jer je to prosto tako u našoj, ali i ne samo u našoj, kulturi. Na panel diskusijama i kroz radionice pokazujemo da tate mogu ravnopravno da učestvuju u podizanju dece, da mogu kvalifikovano da obavljaju sve poslove sa negom. Tu je najvažniji dogovor, tj da mame i tate kroz zajedničku komunikaciju nađu model koji im odgovara. Ne postoji recept, roditeljstvo se uči u hodu, to je posao pod  znacima navoda, koji podrazumeva svakodnevne greške i jako je važno komunicirati u tom procesu, rekao je Stojiljković.

Emisija i podkast Tata ti si lud je nastala iz Stojiljkovićevog ličnog iskustva i potrebe da priča sa drugim muškarcima, a uspeo je kroz njih da pokaže da neki očevi mogu da budu uspešni u svojim poslovima, ali i brižni roditelji.

Foto: M. H.

Psiholog i dečiji psihoterapeut Senka Simonović je navela da roditelji na radionicama imaju priliku da saznaju nešto novo o ranom roditeljstvu, prvim danima majčinstva, kao i o tome kako mentalno zdravlje održati dobrim u tim trenucima.

Savet roditeljima bi bio da se informišu unapred o tome šta sve može da ih čeka u tom periodu, šta su normalne promene u okviru mentalnog zdravlja u tom periodu, a šta je nešto gde treba tražiti pomoć, zatim da se trude da brinu o sebi, jer dok mame ne brinu o sebi, neće moći adekvatno ni da brinu o bebi.  A mi u tom periodu sav fokus stavimo na bebu. Što se tiče starije dece pričamo o postavljanju granica, jer su one pored ljubavi osnovna stvar u roditeljstvu, kazala je Simonović.

Roditelji su se tokom razgovora dotakli ključnih tema koja se tiču njihovih uloga, promene identiteta tokom odrastanja njihovih mališana, ali i specifične transformacije koja se događa kada postajemo roditelji.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime