- REKLAMA -
13.5 C
Užice
Početna #EUzaTEBE Izabrani učesnici koji će oslikati evropsku prestonicu kulture – Novi Sad

Izabrani učesnici koji će oslikati evropsku prestonicu kulture – Novi Sad

Saopštenje prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Povodom inicijative „Nacrtaj mi budućnost Evrope“ koja se održava u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, žiri je krajem marta zvanično objavio imena osam mladih umetnika koji će zajedno kreirati pokretni mural u Novom Sadu u periodu od 25. aprila do 9. maja.

Osam mladih umetnika, 2 predstavnika iz Srbije, Italije i Severne Makedonije, i po jedan iz Crne Gore i Albanije, koje predvodi Andrej Josifovski – Pijanista, čine reprezentativan tim koji će kroz kolektivni umetnički performans predstaviti svoju viziju zajedničke budućnosti evropske zajednice.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre ovom prilikom je izjavio:

Kultura i umetnički izražaj ne poznaju granice – oni su neiscrpan izvor inspiracije koji nam pomaže u kreiranju bolje budućnosti. Ovom inicijativom smo želeli da pokažemo bogatstvo i talenat mladih evropskih umetnika, kao i njihov potencijal da doprinesu važnim temama koje će odrediti našu budućnost. EU i Zapadni Balkan dele istu istoriju i kulturu, a ja sam ubeđen i istu sudbinu. Murali koje će ovi umetnici oslikati zajedno je još jedna potvrda našeg pripadanja istom kulturnom prostoru.

Foto: EU za tebe

Odluku o učesnicima predstojećeg događaja doneo je žiri u sastavu: Lazar Sakan, predsednik žirija, idejni tvorac i kustos galerije New Moment, dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske, Nikola Džafo, jedan od naših najznačajnijih konceptualnih umetnika, kao i dva predstavnika Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da učestvujem u jednom ovakvom idejnom projektu od nesumnjive kulturne važnosti. Mural je, kao vid performansa iskazan kroz slikarsku i arhitektonsku tehniku, u poslednjih nekoliko decenija stekao zasluženi umetnički kredibilitet. Proces selekcije nije bio ni malo lak, pristigao je veliki broj kvalitetnih radova i bio je izazov izabrati osam autora koji će kroz sliku i boje predstaviti originalno i inspirativno viđenje budućnosti, rekao je povodom ovog događaja Lazar Sakan.

Foto: EU info

Inicijativa „Nacrtaj mi budućnost Evrope“, organizovana pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, u saradnji sa kompanijom New Moment New Ideas, partnerstvom sa Gradskim većem za kulturu Novog Sada i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, jedna je u nizu mnogobrojnih kulturnih izvedbi koje će na društveno angažovan način predstaviti Novi Sad, ovogodišnju Evropsku prestonicu kulture.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.5 ° C
13.5 °
13.5 °
98 %
1.1kmh
87 %
Uto
21 °
Sre
20 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
24 °

Poslednje vesti

Udruženi do čistije planine

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime