- REKLAMA -
14.4 C
Užice
Početna Iz prve ruke Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Hladnjačari dogovorili kredit za isplatu prošlogodišnje maline

Hladnjačari dogovorili kredit za isplatu prošlogodišnje maline

- REKLAMA -

Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline Naše voće Srbija dogovorili su juče na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da se nagomilani problemi u domaćem malinarstvu reše obezbeđivanjem kredita od dve milijarde dinara, putem kojih će se u potpunosti isplatiti prošlogodišnji rod, prenosi Nova ekonomija.

Prema postignutom dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru će biti obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, i sa grejs periodom.

Da bi se sredstva opredelila na sednici Vlade Srbije i realizovala, dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu je u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru, kazao je Božo Joković, predstavnik udruženja Naše voće Srbije.

Prema konačnom dogovoru, u kabinet ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković do ponedeljka će se dostaviti konačan spisak dugovanja, sa sporazumom male hladnjače i svakog proizvođača registrovanog privrednog gazdinstva, a koje su potpisale obe strane..

Kako je rekao Joković, naredni sastanak u Vladi Srbije održaće se sledeće nedelje, a tema će biti poremećaji koji se već godinama javljaju na tržištu maline.

On je izjavio i da većina malih hladnjača i zadruga ima svoju sopstvenu proizvodnju maline i preko udruženja Naše voće i sa ministarsvom, Vladom i kabinetom predsednika pokušavaju da nađu rešenje. Joković navodi da su svi uvereni da je reč predsednika države, premijerke, ministarke poljopivrede i da je izvesno da niko neće promeniti.

Nova sezona je na pragu , moramo svi oprezno i odgovorno da se ponašamo. Da se ne ponovi (prošla) sezona, i da se nastavi u pravcu razvoja malinarstva, dodao je Joković.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
98 %
0.5kmh
100 %
Pon
22 °
Uto
24 °
Sre
20 °
Čet
18 °
Pet
21 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime