- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Dijalog Evropska unija podržava inovacije i razvoj Srbije

Evropska unija podržava inovacije i razvoj Srbije

U celosti prenosimo saopštenje EU Info Mreže

- REKLAMA -

Inovacije znače ulaganje i ekonomski razvoj, a Evropska unija pruža punu podršku Srbiji na tom putu, poručeno je na konferenciji „Inovacije i tehnološki razvoj: temelj ekonomskog razvoja i zapošljavanja“ koja je održana u Beogradu.

Foto EU Info Mreža

„Transformacija privrede i društva tako da ono bude zasnovano na znanju, inovacijama, visokim tehnologijama je u osnovi konkurentnosti i ekonomskog razvoja. Konstantna i konzistentna inovativnost je verovatno na vrhu lestvice prioriteta rastućih kompanija. Međutim, inovacije i tehnološki razvoj zahtevaju značajna ulaganja. Da bi podržala Srbiju u ovom procesu, Evropska unija je za potrebe inovacija, razvoja nauke i naučnih istraživanja u Srbiji izdvojila 88.5 miliona evra bespovratne pomoći. Fond za nauku podržavamo sa 31.5 miliona evra, dok se projekti u okviru Fonda za inovacionu delatnost finansiraju sredstvima EU u visini od 47 miliona evra“, rekao je Martin Klauke, šef sektora II operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

Foto EU Info Mreža

On je naveo da je projekat „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“ samo jedan u nizu projekata finansiranih sredstvima EU koji doprinose jačanju istraživanja i inovacija kroz podršku inovativnim kompanijama.

„Naučno-tehnološki parkovi imaju ključnu ulogu u podršci startap kompanijama, inovacijama i tehnološkom preduzetništvu, doprinoseći na taj način ekonomiji zasnovanoj na znanju, ekonomskom razvoju i zapošljavanju. Evropska unija će nastaviti da podržava razvoj inovacija, transformaciju znanja i istraživanja u proizvode i usluge, doprinoseći na taj način ekonomskom rastu Srbije“, zaključio je Klauke.

Događaj je organizovan u okviru projekta „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, koji finansira Evropska unija, a okupio je predstavnike nacionalnih institucija, Delegacije EU u Srbiji, istraživače, predstavnike instituta, fakulteta, startap kompanija, kao i naučno-tehnoloških parkova.

Foto EU Info Mreža

Konferenciji je prisustvovala i direktorka Naučno-tehnološkog parka u Beogradu Gordana Danilović Grković.

“Inovacije su veliki razvojni talas. Naučno-tehnološki park u Beogradu otvoren je 2015. godine i za ovih sedam godina ostvaren je ogroman napredak. Mi danas imamo četiri NTP-a. Samo u Beogradu više od 150 kompanija radi u Naučno-tehnološkom parku i te kompanije zapošljavaju 1500 inženjera. Podrška koju smo za sve ove godine dobili od Evropske unije, obavezuje nas da imamo ovakve rezultate”, poručila je Danilović Grković.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete poručio je da u eri savremenih tehnologija i digitalizacije, Srbija nastoji da ojača svoju poziciju u oblasti inovacija i da zbog toga sprovodi niz podsticajnih mera i usvaja strateške dokumente koji za cilj imaju unapređivanje inovativne i naučne delatnosti.

„Prema globalnog indeksa inovativnosti, Srbija se nalazi na 54. mestu od ukupno 132 zemlje. Ona je označena kao umereni inovator, a primećeno je i da je stepen inovacije u Srbiji daleko iznad nivoa investicija u inovacije. Ulaganja u inovacije i e-mobilnost sa sobom donose i unapređenje obrazovanja i nauke, kao i saradnju kompanija sa obrazovnim sistemom i institucijama u Srbiji. Sve to zajedno je ključ za kreiranje tehnološki naprednog i ekonomski uspešnog društva“, zaključio je Radović.

On je dodao da Strategija naučnog i tehnološkog razvoja omogućava nastavak započetih reformi u ovoj oblasti i donosi mere koje će obezbediti neophodne uslove za dinamičan razvoj nauke, istraživanja i inovacija.

Projekat „EU podrška Naučno-tehnološkom parku Beograd u pružanju usluga inovativnim kompanijama“, implementiran je u periodu od juna 2020. do oktobra 2022. godine. Ukupna vrednost projekta je bila 1.4 miliona evra, a projekat je imao za cilj da ojača istraživanje i inovacije kroz institucionalnu podršku inovativnim kompanijama. Korisnici projekta bili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Naučno-tehnološki park Beograd.

 

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime