- REKLAMA -
11.1 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Eurostat: Pandemija kovida-19 skratila očekivani životni vek u većini zemalja EU

Eurostat: Pandemija kovida-19 skratila očekivani životni vek u većini zemalja EU

- REKLAMA -

Pandemija kovida-19 prekinula je dugogodišnji rast očekivanog životnog veka koji je u većini država članica EU prema podacima za 2020. kraći u odnosu na prethodnu godinu, objavila je  evropska agencija za statistiku Eurostat.

Najveće smanjenje očekivanog životnog veka u trenutku rodjenja, u poredjenju sa 2019, beleži se u Španiji 1,6 godina manje, Bugarskoj 1,5 godinu manje i Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji 1,4 godine manje.

U Sloveniji je prosečan očekivani životni vek skraćen za jednu godinu, a u Hrvatskoj za 0,8 godina.

Od 30 zemalja obuhvaćenih statistikom (sve članice EU osim Irske, plus Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajnm) jedino se u Norveškoj, Danskoj i Finskoj očekuje duži životni vek za 0,3 odnosno 0,1 godinu.

Prema podacima za 2020, u većini država članica EU muškarci su nešto više pogodjeni u pogledu skraćivanja očekivanog životnog veka nego žene. Najveće smanjenje očekivanog životnog veka za muškarce beleži se u Bugarskoj (-1,7 godina), Letoniji i Poljskoj (-1,5 godina) i Španiji i Rumuniji (-1,4 godine).

U EU je poslednjih decenija očekivani životni vek u trenutku rodjenja stalno rastao. Prema zvaničnim statistikama do 60-tih godina prošlog veka rastao je u proseku za više od dve godine po deceniji.

Poslednji podaci medjutim nagoveštavaju da očekivani životni vek proteklih godina skraćuje u više zemalja članica.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
broken clouds
11.1 ° C
11.1 °
11 °
43 %
2.6kmh
75 %
Pet
12 °
Sub
14 °
Ned
16 °
Pon
19 °
Uto
12 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime