- REKLAMA -
13.8 C
Užice
Početna Svet EP usvojio nova pravila za povećanje štednje energije

EP usvojio nova pravila za povećanje štednje energije

- REKLAMA -

Evroposlanici su odobrili planove, već usaglašene sa Savetom, kojim se postavljaju novi ciljevi uštede energije za 2030. u sklopu Evropskog zelenog dogovora.

Novi zakon će utvrditi ciljeve štednje i primarne i finalne potrošnje energije u EU, saopštio je Evropski parlament.

Navodi se da članice EU zajedno moraju da obezbede smanjenje potrošnje energije za najmanje 11,7% na nivou Unije do 2030. u odnosu na projekcije iz referentnog scenarija za 2020.

Taj cilj pratiće robusni mehanizam za monitoring i sprovođenje kako bi se osiguralo da članice ostvaruju nacionalne doprinose obavezujućem cilju EU.

Do 2030, precizirano je, članice treba da uštede u proseku 1,5% energije godišnje. Počeće se sa 1,3% u periodu do kraja 2025. i progresivno će dostići 1,9% do kraja 2030.

Ciljevi štednje energije biće ostvareni kroz lokalne, regionalne i nacionalne mere u različitim sektorima, npr. u javnoj administraciji, zgradama, kompanijama…

Evroposlanici insistiraju da šeme štednje posebno pokrivaju javni sektor koji će morati sa smanji finalnu potrošnju energije za 1,9% godišnje.

Članice EU takođe treba da obezbede da se svake godine najmanje 3% javnih zgrada renovira u zgrade sa gotovo nultom potrošnjom energije ili zgrade sa nultom emisijom.

Direktiva takođe postavlja nove zahteve za efikasne sisteme daljinskog grejanja.

Izvestilac Nils Fuglsang rekao je da energetska kriza još nije gotova i da EU u narednih sedam godina mora da izvrši potrebne  strukturne promene.

– “Ključno je da više ne zavisimo od ruskih energenata u budućnosti i da možemo da ispunimo naše klimatske ciljeve. Glasanje (u EP) je velika pobeda, nije samo dobro za našu klimu, već je i loše za Putina”, istakao je Fuglsang.

Evropski parlament je usvojio zakon 11. jula sa 471 glasom za i 147 protiv. Sada treba da ga usvoji i Savet ministara pre nego što stupi na snagu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
13.8 ° C
13.8 °
13.8 °
99 %
0.6kmh
89 %
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
28 °
Pon
23 °
Uto
19 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime