- REKLAMA -
14 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Državna odlikovanja za timska dela Užičana(AUDIO)

Državna odlikovanja za timska dela Užičana(AUDIO)

Dobitnici odlikovanja povodom Dana državnosti na prijemu u Gradskoj kući

- REKLAMA -

Sretenjskim ordenom trećeg reda je odlikovan Narodni muzej Užice za sveukupan rad tokom 75 godina postojanja, ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Foto izvor Narodni muzej Užice

Počastvovana i ponosna je direktorka užičkog Narodnog muzeja Slavica Stefanović koja je primila priznanje u ime te javne ustanove, odlikovane za posebne zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture.

–  Veliko odlikovanje je zasluga svih generacija kustosta koji su radili u Muzeju. To je naš zajednički, timski rad i ne samo kustosa, navela je Slavica Stefanović pohvalivši i rukovodeći kadar, generacije direktora Narodnog muzeja.

Zaštita i obnova kulturne baštine su u fokusu sedamdesetpetogodišnjeg rada te javne ustanove, ovenčane i nagradom Muzejskog društva Srbije Mihailo Valtrović, Vukovom nagradom, arhijerejskim zahvalnicama.

Državno priznanje stiže u godini kada Narodni muzej obeležava i 80 godina od borbe na Kadinjači i Užičke republike.

U planu je da se uredi unutrašnji prostor suvenirnice na Kadinjači, da se nastavi sanacija pristupnih staza i rad na konzervaciji spomeničkih figura.

Na godišnjicu rada i postojanja, Narodni muzej Užice obeležiće 75 godina postojanja izložbom Nakit kroz vreme koju pripremaju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

Od značajnih projekata Narodnog muzeja Užice, direktora Stefanović je izdvojila da su učestvovali 2012. godine u rekonstrukciji crkve brvnare u Sevojnu, a od 1994. do 1998. godine u revitalizaciji i konzervaciji manastira Uvac, tokom multidisciplinarnog projekta Na svetim vodama Lima.

Sem Narodnog muzeja Užice, Sretenjskim ordenom trećeg stepena su nagrađeni i Narodni muzej Toplice, Prokuplje i Šabačko pozorište.

Na ceremoniji u Beogradu povodom Dana državnosti, načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice Užice dr Slađana Pavić je nagrađena zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv korona virusa kovid-19.

Svoje lično priznanje, kako je istakla, timski je doprinos. Deli odlikovanje i čast sa kolegama infektolozima, menadžmentom Zdravstvenog centra, ali i sa svima koji su posredno i neposredno u gradu i Zlatiborskom okrugu učestvovali i lavovski se borili kako bi zbrinuli i lečili zdravstveno ugrožene od posledica korona virusa.

Pandemiju kovida-19 primarijus doktor medicinskih nauka Slađana Pavić pamtiće kao najveći izazov tokom 27 godina radnog staža.

–   Naučili smo puno toga i radeći u drugim centrima i teško je. Pod punom odgovornošću tvrdim da smo mi centar koji se u najkraćem mogućem vremenu najbolje moguće organizovao. Nama gravitira preko 300 000 ljudi. To je jedna ogromna populacija. Imamo jako brzo izgrađen nov ambulantni objekat, maksimalno renoviranu zgradu Infektivnog odeljenja koja je pod zaštitom države i opremljenu privremenu kovid bolnicu sa 150 mesta i odličnim uslovima. Sve to mnogo znači, navela je Pavić istakavši da je Zdravstveni centar Užice među prvima počeo da leči svom preporučenom terapijom, ali da je najteže bilo gledati kako i to ponekad nije bilo dovoljno da se pacijent izleči.

Zbog zasluga u borbu protiv kovida, zlatnom medaljom na Sretenje je odlikovano oko 55 doktora specijalista i medicinskih sestara Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uručio 170 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, povodom Dana državnosti Srbije.

Za dobitnike priznanja iz Užica je priređen prijem u kabinetu gradonačelnice Užica.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je čestitala nagrađenima poručivši da se nada da će uručena priznanja podstaći sve užičke institucije, ustanove i pojedince kako bi velika priznanja stigla i u njihove ruke.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
clear sky
14 ° C
14 °
14 °
15 %
4.6kmh
0 %
Čet
17 °
Pet
14 °
Sub
6 °
Ned
8 °
Pon
9 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Najčitanije

Slične vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime