- REKLAMA -
5.9 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Bajina Bašta, Požega, Kosjerić, Arilje Dr Ristović ZZJZ: Užice trenutno nema testova, rezultati kasne zbog promene laboratorija

Dr Ristović ZZJZ: Užice trenutno nema testova, rezultati kasne zbog promene laboratorija

- REKLAMA -

AUTOR: Aleksandra Ranković  IZVOR: Radio Luna

Nagli porast pozitivnih osoba na Covid 19 i osoba sa simptomima koji mogu odgovarati infekciji ovim virusom u Užicu i Zlatiborskom okrugu prethodnih dana izazvao je strah kod sugradjanja i zbunjenost gde i kome da se jave ako osete neki od simptoma koji ukazuju na mogućnost prisustva virusa. Redakciji Radio Lune i Ram Mreže javio se veliki broj gradjana sa pitanjem da li u gradu ima testova, ako nema kada ćemo ih dobiti i šta raditi ako imamo povišenu temperaturu, bol u grlu i grudima? Odgovore smo dobili od dr Katarine Ristović, specijaliste socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću ZZJZ Užice.

Radio Luna: Da li imamo PSR testova (koji se rade na osnovu uzimanja brisa iz nosa i grla)??

„Trenuntna situacija je da nemamo testova. Od ove nedelje, uzorke sa celog Zlatiborskog okruga, nosimo u laboratoriju Vatreno oko u Kliničkom centru Srbije i trenutno (od 29. juna nisu imali podloge – testove da nam isporuče) informacija koju imamo je da će biti do kraja nedelje. Iako smo insistirali da nam povećaju broj jer je veliki broj ljudi sa simptomima i imamo nepovoljnu epidemiološku sliku, odgovor je bio da ne znaju koliko ćemo testova dobiti.

S obzirom da smo u prethodnom periodu menjali laboratorije u koje nosimo uzorke, da mnoge rezultate nismo dobili postoje i slučajevi čije rezultate iz laboratorija nismo još uvek dobili i od pre 7 dana.“- istakla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović, specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću ZZJZ Užice.

Radio Luna: Gde treba da se jave osobe koje imaju simptome koji ukazuju na  Covida 19?

„Sve osobe koje imaju simptome javljaju se u izolacionu ambulantu, prema proceni lekara na osnovu pregleda lekara i opšteg stanja pacijenta rade mu se odgovarajuće laboratorijske analize i rentgen nalaz, ukoliko je pacijent za hospitalizaciju upićuje se u Opštu bolnicu Užice. Ujedno to su i mesta gde se svim pacijentima kod kojih postoji sumnja uzimaju brisevi za testiranje na koronu – izolacione ambulante domova zdravlja i Infektivno odeljenje Opšte bolnice Užice“- rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović , specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću ZZJZ Užice.

Radio Luna: S obzirom na to da u Užicu trenutno nema PSR testova, šta preporučujete sugradjanima koji imaju simptome?

„Pošto je situacija takva da imamo problem sa testiranjem preporuka je građanima koji imaju simptome a ne zahtevaju hospitalizaciju da budu u strogoj izolaciji kod kuće poželjno 14 dana ali najmanje dok ne prođu simptomi tj. iako nisu testirani da se ponašaju kao da jeste u pitanju infekcija korona virusom i budu u kućnoj izolaciji. Takođe, ukućani koji su u stalnom  kontaktu sa njima da budu izolovani i od njih. Ukoliko im se opšte stanje pogoršava, pogotovo u smislu otežanog disanja, intezivnog kašlja i visoke temperature koja danima ne spada obavezno da se jave lekaru.“-istakla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović.

Radio Luna: Da li se u ZZJZ Užice radi serološko testiranje?

„U našem Zavodu se obavlja serološko testiranje na prisustvo antitela na korona virus. Svakog radnog dana od 13 do 15 časova možete se testirsati bez zakazivanja, sa prethodno uplaćenim iznosom od 1200,00 RSD na odgovarajući žiro račun (nalazi se na sajtu RFZO). Uplatnicu možete popuniti i kod nas i uplatiti u obližnjoj pošti. Serološko testiranje se obavlja iz krvi, gde se za kratko vreme (1 sat) može dobiti rezultat prisustva dve vrste antitela: samo IgM koja pokazuju da osoba može biti u akutnoj infekciji, ali da bi se to moglo smatrati relavantnim  potrebna je potvrda PSR testom. Druga vrsta antitela koja se mogu utvrditi su samo IgG koja pokazuju da je moguće da je osoba preležala infekciju korona virusom. Ukoliko pokaže prisustvo obe vrste antitela situacija je ista, dakle osoba nema akutnu infekciju već je imala ranije. Za sva vaša pitanja i pitanja građana stojimo vam uvek na raspolaganju.“-rekla je za Radio Lunu dr Katarina Ristović, specijalista socijalne medicine i osoba za komunikaciju sa medijima i javnošću.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
mist
5.9 ° C
6 °
-2.7 °
87 %
1.5kmh
90 %
Sre
12 °
Čet
14 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
18 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime