- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna UEko Do gasa u pola cene

Do gasa u pola cene

- REKLAMA -

Rok otplate priključka 24 meseca

 

Skupština akcionara Užice gas-a je krajem avgusta odlučila da se nastavi akcija Užice – čistiji grad, pa će domaćinstva, zainteresovana za prelazak na grejanje prirodnim gasom, ove godine priključak na gasovod plaćati u pola cene, 490 evra plus PDV.

Na 24 jednake rate će plaćati priključak svi koji su sa Užice gas- om potpisali ugovor tokom ove godine. Domaćinstva sa ugovorom o delimičnom priključku i sa plaćenih 200 evra, dodatnih 290 evra i PDV će moći da doplate u 12 mesečnih rata.

Sem roka otplate, uslovi akcije su isti kao i prethodnih godina. Domaćinstvo mora početi da koristi gas do kraja kalendarske godine u kojoj je potpisao ugovor.

Za prelazak na grejanje gasom se od početka godine Užice gas-u prijavilo 200 građana. Oko 300 novih korisnika očekuju iz AD Užice gas-a ove godine. Trenutno ih je više od 1000, od čega je na gas priključeno oko 940 individualnih domaćinstava.

Prema procenama, oko 1 500 domaćinstava imaće mogućnost da se priključi na distributivni sistem Užice gas-a širenjem distributivne mreže trasom koja Zabučjem vodi do Bele Zemlje. Dnevno se radi 300 metara.

–         Posao ide zaista dobro. Očekujemo da ćemo do kraja godine doći skoro do fabrike na Dautovcu, ako vremenske prilike budu dozvoljavale, kaže za RAM mrežu direktor Užice gas-a Milan Sekulić.

Prema procenama, oko 16.000 individualnih ložišta postoji na području grada čiji stanovnici za grejanje većinom koriste drvo i ugalj.

Procene su da čvrst ogrev za grejanje koristi trećina domaćinstava u Srbiji.

 

Drvo je, prema podacima Agencije za energetiku, najjeftiniji način grejanja domaćinstava. Privukao je ove godine dvostruko veću pažnju građana Srbije nego lane, piše RTS i dodaje da potražnja kao posledicu ima i veću nelegalnu seču šuma.

Nabavka i cepanje kubnog metra drva košta u proseku oko 5.000 dinara. Uz nižu nabavnu cenu, efikasno korišćenje ogrevnog drveta i noviju peć veće efikasnosti, od oko 65 %, do 20 odsto može biti jeftinije grejanje na drvo od struje, uglja, gasa.

foto screenshot grejna sezona 2017/2018 // izvor Agencija za energetiku
foto screenshot grejna sezona 2017/2018 // izvor Agencija za energetiku

Za troškove grejanja na gas je potrebno izdvojiti par hiljada dinara više nego za nabavku ogrevnog drveta, ali sa korišćenjem gasa raste i ugododnost, dok se smanjuje emisija štetnih materija u vazduh.

–         Posle drva, gas je najjeftinije grejanje, s tim što nemate nikakve radnje koje imate prilikom loženja. Najbolja pogodnost je što se gas plaća kad se potroši, ne unapred, kaže Sekulić objasnivši da uštede zavise od niza činilaca poput lokacije kuće i stepena izloženosti vetru, te od izolacije kuće, efikasnosti peći i kotlova, vremenskog perioda grejanja.

Izabrali gas
 
Već pet godina se na gas greje porodična kuća Užičanina Bobana Živanića.
Oko 3000 evra ga je koštala promena načina grejanja. Živanić preporučuje dobru izolaciju objekta i pomoć stručnjaka prilikom odabira kotla i broja radijatora u prostorijama. Za svoju kuću je izabrao kondezacioni kotao sa boljim stepenom iskorišćenosti i gas kao trajno rešenje.
–          To vam je poređenje kao kad birate da li ćete da se prevezete kolima ili autobusom. Naravno možete da se prevezete i jednim i drugim, ali je razlika u kvalitetu. E, to je kod nas presudilo, ogromna je razlika ako se grejete na gas u komforu. Nemate one probleme sa iznošenjem pepela, sa nabavkom uglja, unošenjem, bacanjem kamena koji se pojavljuje, zatim sa dimom koji će nekome smetati. Jednostavno, naše iskustvo je da ako neko ima mogućnosti da uvede gas, to i treba da uradi bez obzira što je skuplje. Ovde imate mogućnosti da kada niste kod kuće ugasite grejanje, dok kod čvrstih goriva to nije tako lako, priča za RAM mrežu Boban Živanić čije se domaćinstvo prvo grejalo na struju.
–          To je bilo vrlo podesno, možda i najbolje. Međutim, s obzirom na različite tarife i ulazak u crveno, to više nije bilo moguće. Posle toga smo se grejali na čvrsta goriva, kombinacija drva, ugalj, ali i ta vrsta grejanja vuče veoma komplikovanu proceduru, od toga da možete kupiti ugalj koji je pun kamena, lošeg kvaliteta do samog procesa loženja i održavanja temperature na taj način što nije nimalo jednostavno,dodaje Živanić.

Građani koji žele da pređu na grejanje gasom, uz troškove priključka na gas, treba da izdvoje najmanje 1600 evra za projektovanje i ugradnju unutrašnjih gasnih instalacija i nabavku kotla ili peći. Cena investicionih troškova raste nabavkom kotla i peći veće efikasnosti koja se preporučuje poput izolacije stambenog prostora.

Podrška Grada
 
Oko 90 domaćinstava u Užicu imaće do kraja godine kotlove na prirodni gas, nabavljene uz finansijsku podršku lokalne samouprave, ovogodišnjim javnim konkursom za sprovođenje mera energetske efikasnosti.
Grad Užice je za tu meru prvobitno opredelio 3,3 miliona dinara, ali je rebalansom budžeta, dodatnoizdvojeno 2,1 milion dinara, pa su liste proširene sa 55 na 90 korisnika subvencije.

Užice se decenijama bori sa lošim kvalitetom vazduha. Među najvećim zagađivačima su individualna ložišta i individualne kotlarnice.

Napretka ima, ali je problem i dalje prisutan. Podsetimo, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh 2016. godine bio treće kategorije, prekomerno zagađen, pri čemu su prekoračene tolerantne vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10.Napretka ima, ali je problem i dalje prisutan. Podsetimo, podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh 2016. godine bio treće kategorije, prekomerno zagađen, pri čemu su prekoračene tolerantne vrednosti koncentracije suspendovanih čestica PM10.

Priključivanje akciji Užice- čistiji grad počinje odlaskom u Užice gas i proverom postojanja tehničkih uslova za priključenje domaćinstva mreži.

Tekst je nastao u sklopu projekta UEKO/šta? kojeg sufinansira Grad Užice.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

- Advertisement -
Jelena Penezić
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

53 komentari

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime