- REKLAMA -
11 C
Užice
Početna Zlatiborski okrug Užice Mnogo je lepo kada te publika zagrli, a mi smo to večeras...

Mnogo je lepo kada te publika zagrli, a mi smo to večeras doživeli

- REKLAMA -

Užičke glumce Divnu Marić i Momčila Murića sinoć je užička publika nakon predstave Narodni poslanik svečano, uz mnoštvo pomešanih emocija ispratila u formalnu penziju. Kažemo formalnu, jer kako rekoše i Divna i Momčilo, koji su za 44 godine rada u ovom pozorištu odigrali 75 odnosno 98 naslova, glumac nikada ne odlazi u penziju.

Nakon predstave uz dugačak, snažan aplauz zahvalnosti publike koja se tokom svih prethodnih godina u pozorištu uz igranje Divne i Momčila, smejala, radovala, pa i tugovala, uprava pozorišta je uručila zahvalnice ovim glumcima. Obraćajući se publici Murić je šaljivo, poput uloga u komedijama koje su obeležile njegovu karijeru poručio koleginici Marić:

Pošto sam ja u penziji već 20 dana koleginici bih poručio da je u penziji vrlo lepo i nemoj da se brineš, rekao je Murić. I ponovo je kao što je to radio u ove 44 godine kroz mnogobrojne uloge nasmejao Užičane.

Na šta je Marić rekla da je ona u penziji od juče ujutru i da joj je  juče bio 65 rođendan.

Murić se na kraju predstave zahvalio porodici koja je, kako je rekao, imala sve ove godine razumevanja za ovaj njegov rad, svojim dragim kolegama, a pre svega najveće hvala vama dragi gledaoci.

Evo ja sam posle 44 godine aktivnog bavljenja ovim poslom dočekao i taj dan da odem u penziju. Naravno glumac nikad ne ide u penziju sve dok treba pozorištu, on će to činiti. Bilo je tu lepih, divnih trenutaka i samo ti trenuci se i pamte. Ružni se zaboravljaju i to je najvažnije u svemu, naveo je Murić.

U užičkom pozorištu na daskama koje život znače odigrao je 98 uloga. Onu koju posebno pamtiti, je uloga koja mu je obeležila karijeru, a i opredelila ga da igra za decu.

-Uvek pominjem dragu ulogu, jer sam dugo godina radio sa decom i za decu, a to je kapetan Džon Piplfoks predstva koju je ovde radio reditelj Branko Popović. Ta predstava je obeležila i mene, zavoleo sam taj lik i dan danas ga koristim u svim mogućim prilikama. Tu je i lik kojeg se rado sećam, Luka Laban u predstavi Profesionalac starijeg datuma, ali nešto što je meni kao glumcu ostavilo dubok trag, rekao je Murić.

Prvu predstavu u Narodnom pozorištu u Užicu počeo je da priprema 1979. godine,a premijera je bila bila godinu dana kasnije.

Bila je to prvepredstava Kraljeva jesen Milutina Bojića. Tremu nisam imao, jer sam već tada imao iskustva, jer sam dugo radio u amaterskim vodama, tako da nije bilo problematično uraditi i tu predstavau. A posle nje predstave su se ređale, naveo je Murić.

Onima koji dolaze glumac sa 44 godine radnog staža poručuje da se bore, jer je ovo mnogo teško vreme za umetnost.

Meni je žao, što kultura malo ide ka marginama. Moja koleginica i ja odlazimo u penziju i mi najverovatnije nećemo primiti ni jednog mladog glumca ovde. To je poražavajuće. Jer mamo ovde osam sjajnih glumaca sa akademije koji mogu svašta da urade na ovoj sceni, ali oni nemaju priliku da se iskažu. Moram reći, zato što politika to ne dozvoljava. Ipak se nadam da će i moje mlade kolege početi da rade punom parom i uvom pozorištu i svugde. Poruka mladima je da će oni preživeti i sve će pobediti, poručio je optimistično Murić.

Obraćajući se publici posle predstave Divna Marić je rekla da je 1982. godine došla u Užice i stekla prvu porodicu, jer nikoga tu nije znala. Ona je navela I da je dobila ovu veliku porodicu u hramu umetnosti i da je presrećna zbog toga.

Dobila sam veliku porodicu u Užicu moju porodoci Marić, koja je prvi put večeras kompletno okupljena na mojoj predstavi. Zahvaljujem se mom bivšem upravniku Aleksandru Milosavljeviću Laletu koji me je doveo u ovo pozorište.  I Vama dragi Užičani mnogo hvala. Nisam očekivala da ću proslaviti svoj rođendan uz ovoliko gostiju, nikada nisam imala ovoliko gostiju. Ovo je prvi put u životu da imam ovoliko gostiju na rođendanu i da istovremeno odlazim u penziju. Presrećna sam što sam se 40 i kusur godina održala na ovoj sceni i dala maksimum. Nadam se da sam opravdala dolazak u Užice, izjavila je Marić.

Oduševljena odnosom publike i svom pažnjom koju joj je publika sinoć poklonila Marić nije skrivala emocije i uzbuđenje.

Videli ste, ovo me je sve toliko emotivn potreslo. Nije to zbog toga što idem u penziju, nego to kada te publika zagrli to je mnogo lepo. Večeras smo to doživeli. Zahvalna sam i užičkoj publici i upravi što je sve ovo organizovano. Da baš bude obeleženo na današnji dan i kada se ide u penziju, dok je sve to sveže. Drugačiju notu ima kad sve to proslaviš onog momenta kad napuniš 65 godina i tad odeš u penziju. Presrećna sam što smo večeras igrali ovu predstavu jer ona traje više od 10 godina, to je odlična kultna predstava. I ništa nema lepše kada kolege igraju sa tobom, daju ti posebno nadahnuće kad učestvuju i kada nas publika ovako, lepo, zdušno zagrli, rekla je Marić koja je glumačku karijeru počela 1979.godine u Prištini.

U užičkom pozorištu Marić je odigrala 75 uloga, a sa predstavama u prištinskom pozorištu ukupno oko 90 premijera je imala.

Najdraže uloge su mi Ikonija u Čudu u Šarganu i Žanka. Naravno Žanka sobzirom da je to mala forma i svako priželjkuje da igra jednu takvu ulogu. Ali posebno mi je draga uloga u predstavi Kraj vikenda koja se igra 22 godine i to je uloga koja je mene izgradia i podigla za mnogo stepenica više, navela je Marić.

Igraće i dalje u pozorištu, samo da je zdravlje služi, a uz to, kaže i ova radost, ljubav koju ima i gaji prema pozorištu, kao i ushićenje  i taj polet i prosto ta neka želja. Ja volim da se igram, kaže Marić. Što bi ujedno bila i njena definicija glumca.

Ljudi moraju da budu iskreni prema ovom pozivu, da se raduju svakoj predstavi. Ako nema radosti iza scene nema radosti ni preko rampe. I publika to ne može da prepozna, znači morate to imati u sebi  i onda preneti na scenu. Tu je ključ postanka, ostanka, dugovečnosti i dugotrajnosti i temeljnosti. Znači jednostavno posvećenost mora da bude, rekla je Marić.

Šekspira bi volela da je igrala više, kao I u dečijim predstavama.

Ostala sam malo uskraćena i želela sam da igram malo više Šekspira. Zato što volim klasiku, igrala sam Čehova, Molijera, Ostrovskog, Nušića. I volela sam da više budem zastupljena u dečijim predstavama. Nadam se da će u narednom period biti neka uloga koja će mi po mojim godinama i senzibilitetu pripasti pa ću se opet sa nekom epizodicom uklopiti u ovaj ansambl, navodi Marić.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
11 ° C
11 °
11 °
61 %
8.5kmh
100 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
17 °
Uto
17 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime