- REKLAMA -
17 C
Užice
Početna Slobodno vreme Zdravlje Cvetaju trave, pravovremena kosidba pomoć osetljivim

Cvetaju trave, pravovremena kosidba pomoć osetljivim

- REKLAMA -

Pravovremenu kosidbu su preporučili iz Agencije za zaštitu životne sredine zbog cvetanja trava i korovskih biljaka čiji polen može izazvati alergijske reakcije kod osetljivih.

Merenja alergenog polena na Zlatiboru pojedinih dana prethodne dve sedmice su ukazala na porast koncentracija aeropolena trava.

  • Ako ste alergični na jednu travku, alergični ste na sve travke, napomenula je pedijatar, pulmolog, alergolog Jovanka Čubrilo gostujući na užičkoj TV 5. Ukazala je i da je pre 50 godina tri odsto ljudi u Evropi imalo alergijsku kijavicu, a da je sada povećan na deset odsto broj osetljivih kojima alergije remete kvalitet života.

Prema podacima SEPA, trave cvetaju od maja, pa skoro do kraja jula. U tom periodu cvetaju i borovi i lipe, dok je, inače, sezona cvetanja drveća od februara do maja. Od sredine jula kreće sezona cvetanja korova i traje do novembra i u tom periodu najveći problem osetljivima zadaje biljka ambrozija. Zlatibor je godinama beg od ambrozije, ukazala su merenja alergenog polena prethodnih godina na najposećenijoj planini Srbije.

Oko devet godina SEPA na Zlatiboru meri količine alergenog polena u vazduhu, dok merenja finansira Opština Čajetina.

- Advertisement -
J.P.
Diplomirala novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U timu Radio Lune i RAM mreže od 2013. godine.
- REKLAMA -
Užice
clear sky
17 ° C
17 °
17 °
91 %
1.2kmh
0 %
Ned
31 °
Pon
33 °
Uto
32 °
Sre
28 °
Čet
29 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime