- REKLAMA -
0 C
Užice
Početna Svet Bajden prvog dana počinje da poništava kontroverzne odluke Trampa

Bajden prvog dana počinje da poništava kontroverzne odluke Trampa

- REKLAMA -

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden planira da prvog dana mandata poništi neke od najkontroverznijih odluka odlazećeg šefa države Donalda Trampa i da odmah preduzme korake u borbi protiv pandemije korona virusa.

Prema navodima njegovog budućeg šefa kabineta Rona Klejna, Bajden će odmah posle inauguracije u sredu početi da donesi predsedničke uredbe s namerom da promeni brojne politike, ne čekajući Kongres SAD u kojem njegova Demokratska stranka kontroliše oba doma.

On će prvog dana ukinuti zabranu ulaska u SAD za državljane nekih većinski muslimanskih zemalja, podneti zahtev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promenama, i naložiti obavezno nošenje maski u federalnim objektima i tokom putovanja izmedju saveznih država, naveo je Klejn u dopisu saradnicima.

Bajden će produžiti i moratorijum na otplatu studentskih kredita, kako bi sprečio izbacivanje iz stanova studenata koji ne mogu da plate kiriju usred pandemije.

“Ove uredbe će pomoći milionima Amerikanaca pogodjenih krizom”, naveo je Klejn.

Ipak, naveo je Klejn, za “potpuno ostvarenje” Bajdenovih ciljeva biće potrebna i saglasnost Kongresa koji treba da odobri plan za pomoć tokom pandemije, vredan 1.900 milijardi dolara.

Klejn je naveo da će Bajden prvog dana predložiti i sveobuhvatni zakon o imigraciji.

Deo Bajdenovog plana biće i otvaranje mogućnosti da milioni ilegalnih imigranata u SAD dobiju američko državljanstvo.

Drugog dana na dužnosti Bajden će potpisati uredbe koje se tiču pandemije korona virusa, a uključuju ponovno otvaranje škola i kompanija i masovnije testiranje na korona virus.

Bajden će u petak doneti uredbe o novčanoj pomoći onima koji su pogodjeni ekonomskim posledicama pandemije.

Druge sedmice na mestu predsednika Bajden će preduzeti mere koje se tiču reforme pravosudnog sisitema, klimatskih promena i imigracije, uključujući direktivu da bude ubrzano spajanje porodica razdvojenih na granici SAD i Meksika u vreme Trampa.

Novi predsednici tradicionalno donose brojne uredbe prvih dana mandata.

Isto je postupio i Tramp, ali su sudovi poništili mnoge njegove uredbe.

- Advertisement -
- REKLAMA -

Užice
light snow
0 ° C
0 °
0 °
100 %
1kmh
90 %
Sub
2 °
Ned
7 °
Pon
7 °
Uto
10 °
Sre
14 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime