- REKLAMA -
3.4 C
Užice
Početna Srbija i region Ambasador Žiofre: Zapadni Balkan vidimo kao deo EU

Ambasador Žiofre: Zapadni Balkan vidimo kao deo EU

- REKLAMA -

„Ruska agresija na Ukrajinu je ujedno i napad na naše demokratske principe i sistem vrednosti. Da bismo ih zaštitili i očuvali, moramo ostati jedinstveni i odlučni. Zemlje Zapadnog Balkana vidimo kao najbliže partnere i buduće članice Evropske unije“, poručio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji.

Podsetio je i da je politika proširenja EU danas, više nego ikada ranije, strateško ulaganje u dugoročnu bezbednost, stabilnost i napredak evropskog kontinenta.

„Zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste trenutak i napreduju na svom evropskom putu. Mi ih vidimo kao buduće članice i zbog toga pokušavamo da region uključimo u neke od najznačajnijih inicijativa koje smo pokrenuli, kao što su zelena agenda i platforma za zajedničku nabavku gasa. Očekujemo i od naših partnera na Zapadnom Balkanu da će još brže i snažnije pristupiti reformama i uskladiti se sa evropskim pravilima i praksama”, naveo je Žiofre.

Ambasador EU u Srbiji je poručio i da ruska agresija ne dovodi u pitanje samo evropsku bezbednost, već čitav međunarodni poredak.

„Želimo da vidimo nezavisniju Evropsku uniju koja je važan globalni akter i koja brani poredak zasnovan na vrednostima solidarnosti i saradnje. Zajednička bezbednosna i odbrambena politika EU više se razvila u prethodnih nekoliko meseci, od početka ruske agresije na Ukrajinu, nego u prethodne dve decenije. Naš cilj je ne samo stvaranje zajedničke odbrambene unije, već i prošierenje EU koje će doneti mir i prosperitet svim evropskim građanima”, naveo je Žiofre i podsetio da je EU iz poslednjih nekoliko kriza – Bregzita, kovid pandemije i rata u Ukrajini – izašla povezanija i ujedinjenija, u pravcu dublje fiskalne, bezbednosne i energetske integracije.

Dodao je i da Evropska unija mora, u isto vreme, da ojača i svoje interne mehanizme zaštite demokratskih tekovina.

„U septembru Evropska komisija je predstavila Akt o slobodama medija, koji će dodatno ojačati pluralizam i zaštitu medija. Sledeće godine će predložiti mere kojima ćemo se efikasnije boriti protiv korupcije. Nastavićemo da insistiramo na nezavisnosti pravosuđa kroz mehanizam budžetskog uslovljavanja”, rekao je Žiofre.

Poručio je i da ohrabruje to što, uprkos svim izazovima sa kojima se suočava, podaci pokazuju da Evropska unija ove godine beleži najveći nivo podrške i poverenja među svojim građanima još od 2009. godine, što je pokazatelj da jedinstvo i zajedništvo jesu najbolji odgovor na krizna vremena.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
overcast clouds
3.4 ° C
3.4 °
3.4 °
75 %
1.4kmh
93 %
Pon
5 °
Uto
4 °
Sre
3 °
Čet
3 °
Pet
6 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime