- REKLAMA -
-9.7 C
Užice
Početna Srbija i region AKPA: Referendum je demokratska institucija

AKPA: Referendum je demokratska institucija

- REKLAMA -

Alumni klub Pravosudne akademije, strukovno udruženje sudija, tužilaca i polaznika
Pravosudne akademije (AKPA) smatra da građani Srbije svoju odluku na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa 16. januara ne bi trebalo da zasnivaju na političkim razlozima, poručeno je u njihovom saopštenju.

AKPA naglašava da se referendum, kao demokratska institucija neposrednog izjašnjavanja građana o pitanjima najvišeg značaja ne sme poistovetiti sa stranačkim izborima i da on predstavlja završetak dugogodišnjeg procesa kome je prethodio društveni dijalog u kome se raspravljalo o temeljima pravosuđa.

Po oceni AKPA, koja već godinama učestvuje u tom procesu, predložene promene sadrže čitav niz dobrih rešenja kojima se direktno poboljšava položaj sudija i tužilaca, posebno onih koji se nalaze na tzv. probnom mandatu, koji se prema predloženim promenama, ukida. Pored toga, dobrodošlo je i rešenje kojim se izmešta izbor sudija i predsednika sudova iz parlamenta, što je posebno značajno ako se ima u vidu da se u poslednje vreme povećao broj neobrazloženog odbijanja Narodne skupštine da izvrši određene izbore u pravosuđu, dodaje se u saoštenju.

AKPA napominje da novim izmenama nisu sadržani uslovi za izbor sudija niti je rešeno pitanje položaja Pravosudne akademije, te je izostavljeno pitanje finansijske samostalnosti sudstva.

U saopštenju se zaključuje da izjašnjavanje na referendumu o pitanjima pravosuđa predstavlja upražnjavanje demokratije u punom smislu te reči i da zato građani ne treba da učestvuju u tom procesu.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
scattered clouds
-9.7 ° C
-9.7 °
-9.7 °
88 %
1.8kmh
42 %
Sre
0 °
Čet
2 °
Pet
3 °
Sub
-0 °
Ned
-3 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime