- REKLAMA -
2.2 C
Užice
Početna EKO Akcija pošumljavanja gradskih lokacija okupila Novovarošane

Akcija pošumljavanja gradskih lokacija okupila Novovarošane

- REKLAMA -

Akciju Šuma za sve organizovalo je Udruženje Studenac iz Nove Varoši koji su pošumljavali nekoliko gradskih lokacija na teritoriji grada Nova Varoš. Ova inicijativa predstavlja deo angažmana Udruženja Studenac u očuvanju životne sredine i borbi protiv klimatskih promena.

Foto: Udruženja Studenac

Akcija je započeta 24. novembra pripremom terena i sadnjom prvih sadnica u okviru dvorišta predškolske ustanove Paša i Nataša, uz učešće kolektiva vrtića, dece, volontera i podršku lokalnih građana. Nastavak sadnje sadnica belog i crnog bora je nastavljen istog dana u okviru Doma zdravlja u Novoj Varoši, uz učešće i podršku celog kolektiva. Tog dana je zasađeno oko 60 sadnica na obe lokacije.

Foto: Udruženja Studenac

Nastavak akcije je bio planiran za, 25. novembra, ali nepovoljni vremenski uslovi sa obilnom količinom snega su uticali da akcija bude odložena.

Foto:Foto: Udruženja Studenac

Pošumljavanje je nastavljeno 2. decembra i to na lokacijama Jovanova bašta, iza gradske biblioteke i na dečjem igralištu Zebinovac. I ovog puta, akciji su se odazvali građani svih uzrasta i uspešno je zasađeno 40 sadnica na obe lokacije.

Akciju Udruženja Studenac podržalo je Ministarstvo turizma i omladine putem konkursa pod nazivom Šta nam teško. Mnogi građani i građanke su se odazvali pozivu što nam je i ovaj put bio pokazatelj uspešne saradnje sa lokalnom zajednicom. U realizaciji ove ideje pomogli su nam članovi i članice udruženja Divovi Zlatara koji su u akciju pošumljavanja uključili sugrađane sa smetnjama u razvoju, na koje smo izrazito ponosni i zahvalni.
U prvobitnom planu akcije namena je bila da se zasadi 400 sadnica belog i crnog bora na različitim lokacijama širom grada, ali nažalost nepredvidive okolnosti vremenskih prilika su uticale na izmenu plana sadnje, pa smo stoga odlučile da deo sadnica poklonimo učesnicima i učesnicama, što je kod njih izazvalo posebno oduševljenje, saopštili su iz Udruženja Studenac.

Foto: Udruženja Studenac

Podršku u ovoj akciji pružilo je JKP 3. septembar iz Nove Varoši koje je pomoglo u prevozu sadnica i sadnog materijala iz rasadnika Kamena gora, do naznačenih lokacija. Podrška je takođe došla i od lokalne samouprave u vidu odobravanja sadnje na javnim površinama.

Akcija pošumljavanja ima značajan ekološki uticaj, uključujući poboljšanje kvaliteta vazduha, smanjenje erozije tla, podršku biodiverzitetu i doprinos globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena. Smatramo da je od suštinskog značaja da zajedno radimo na očuvanju naše sredine i stvaramo održivu budućnost. Ova akcija predstavlja primer kako lokalna zajednica može zajednički delovati na očuvanju svoje prirode i stvaranju zdravijeg okruženja za sve. Verujemo da će ovakvi događaji postati sveprisutni i inspiracija za druge gradove i opštine, naveli su iz Udruženja Studenac.

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
few clouds
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
83 %
1.9kmh
12 %
Čet
13 °
Pet
13 °
Sub
14 °
Ned
15 °
Pon
13 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime