- REKLAMA -
8.5 C
Užice
Početna Srbija i region Društvo AKPA: Polazni tekst akta o promeni Ustava je manjkav

AKPA: Polazni tekst akta o promeni Ustava je manjkav

Saopštenje prenosimo u celosti

- REKLAMA -

Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) podržava napore Narodne skupštine u iznalaženju najboljeg teksta ustavnih amandmana, ali ukazuje da poslednji polazni tekst akta o promeni Ustava, koji će biti predmet rasprave na javnim slušanjima tokom sledeće nedelje, ne sadrži sve nužne odredbe, te poziva Radnu grupu koja je sačinila tekst akta o promeni Ustava da javnosti pruži objašnjenja.

 

Iako sadrži određena unapređenja u odnosu na prethodne nacrte ustavnih amandmana sačinjenih od strane Ministarstva pravde koja se odnose na kompoziciju pravosudnih saveta i garanciju položaja pravosudnih funkcionera, polazni tekst akta o promeni Ustava izrađen od strane savetodavne Radne grupe izostavlja bitne delove koji su bili sadržani u nacrtima ustavnih amandmana Ministarstva pravde i koji su služili kao osnova za izradu teksta o promeni Ustava. Naime, amandmani koji se odnose na uslove za izbor na sudijsku i tužilačku funkciju su u potpunosti obrisani iz teksta amandmana i prepušteni zakonskom uređivanju, što je slučaj i sa celokupnim brisanjem amandmana koji se odnosi na Pravosudnu akademiju.

 

Podsećamo da je Venecijanska komisija u svom mišljenju u vezi sa ustavnim amandmanima pozdravila konstitualizaciju Pravosudne akademije smatrajući da je ovoj ustanovi mesto u Ustavu i savetovala da se kroz ustavne amandmane pruže garancije zaštite Pravosudne akademije od neprimerenih uticaja na izbor sudija i tužilaca. Takođe, ustavnim propisivanjem svih uslova za izbor sudija i tužilaca imalo bi za cilj stabilizaciju dosadašnjih zakonskih normi koje već čitavu deceniju predstavljaju trusnu tačku u pravosudnom sistemu zbog čestih zakonskih izmena i velikog broja inicijativa za ocenu ustavnosti ovih normi.

 

I pored stava Venecijanske komisije, Radna grupa je prepustila regulisanje ovih važnih pitanja sudske nezavisnosti i tužilačke samostalnosti zakonodavnom nivou, što bi za posledicu moglo imati propuštanje obezbeđivanja nezavisnosti Pravosudne akademije i dalje obezvređivanje ove institucije, kao i niži nivo pravne sigurnosti i manje garancije u pogledu procesa izbora sudija i tužilaca.

 

AKPA podseća da preko 80% sudija i tužilaca smatra da ne postoje objektivni kriterijumi za izbor i napredovanje u pravosuđu, te ustavni amandmani treba da služe unapređenju ovog procesa tako što bi pružili osnov za objektivnu selekciju u pravosuđu. S tim u vezi se u javnosti kao garancija sudijske nezavisnosti i tužilačke samosalnosti uzima samo kriterijum sastava pravosudnih saveta, dok se pitanje izgradnje pravičnih procedura zapostavlja.

 

AKPA poziva Radnu grupu koja je izradila tekst akta o promeni Ustava da obrazloži odstupanje od dosadašnjih nacrta u navedenim delovima koji su dobili pozitivno mišljenje Venecijanske

- Advertisement -
- REKLAMA -
Užice
clear sky
8.5 ° C
8.5 °
8.5 °
90 %
1.4kmh
0 %
Uto
19 °
Sre
20 °
Čet
20 °
Pet
14 °
Sub
10 °

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Dijalog

Poslednje vesti

- REKLAMA -

Postavite komentar

Unesite Vaš komentar!
molimo Vas unesite Vaše ime